Анализ на снимка потвърдил убиеца на Джон Кенеди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Encyclopædia Britannica
Антония Михайлова

Анализ на черно-бяла снимка на Лий Харви Осуалд, предполагаем убиец на Джон Кенеди, показал, че той действително държи в ръцете си пушката, с която е застрелян американският президент.

Снимката не е монтаж, става ясно от статия, публикувана в Journal of Digital Forensics, Security and Law.

„Нашият подробен анализ на позата на Осуалд, осветлението на снимката и разположението на сенките и модела на пушката в ръцете му напълно изключват възможността снимката да е била ретуширана и потвърждават вината на Осуалд в убийството на Кенеди“, казва Хани Фарид (Hany Farid) от колежа „Дартмут“ в Хановър (САЩ).

Джон Кенеди и тексаският губернатор Джон Конъли със съпругите си на 22 ноември 1963 година се разхождали по улиците на Далас в открит автомобил, съпровождани от кортеж. В 12:30 часа местно време прозвучали три изстрела, които смъртоносно ранили президента на САЩ. Убиецът, както показали следствието и изводите на така наречената комисия Уорън, бил Лий Харви Осуалд – радикален социалист, живял за кратко на територията на СССР.

Един от главните аргументи на следствието била снимка на Осуалд, на който той бил изобразен с оръжието, с което е убит Кенеди. Самият убиец твърдял, че снимката е монтаж и че не е виновен за смъртта на президента и на патрулния полицай, спрял го на пътя. Следствието така и не било завършено, тъй като Осуалд бил убит от Джак Руби.

Обстоятелствата около гибелта на Кенеди и неговия убиец са породили редица конспиративни теории, които сочели като поръчители и организатори на смъртта на президента ръководството на ФБР и ЦРУ, вицепрезидента Линдън Джонсън, кубински имигранти, мафията и съветските спецслужби. Днес повече от половината американци не вярват в официалната версия и смятат снимката на Осуалд да фалшива.

Фарид и колегите му се опитали да проверят дали това е така, като използвали разработена от тях програма, за да „извлекат“ скелета и анатомичната поза на Осуалд от снимката и да я анализират за „невъзможни“ отклонения от нормата, а също да разкрият други възможни грешки при ретуширане – дължината на сенките, разположението на предметите и модела на пушката.

Както показали анализът на снимката и сравнението на виртуалния „скелет“ на Осуалд с неговия точен модел, създаден в програма за 3D моделиране, снимката не е фалшифицирана – макар че убиецът на Кенеди е стоял в поза с нарушено равновесие, тя е била стабилна и той е могъл да се задържи в такова положение достатъчно дълго, за да бъде направена снимката.

Сянката от оръжието, марксисткият вестник и другите предмети на снимката не са били изкривени или ретуширани. Освен това, съдейки по формата и дължината на оръжието на снимката, Осуалд наистина е държал в ръцете си пушката, с която е бил застрелян Кенеди.

Всичко това говори, че Осуалд се явява убиецът на американския президент, макар че мотивите му и възможните връзки остават загадка за учените и криминалистите. По тази причина въпросното откритие, както признават изследователите, едва ли ще спре любителите на конспиративни теории да продължат да търсят „истината“.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори