Лондонският Тауър бил защитаван с магия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Bob Collowân/ Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Кулата на Лондон (лондонският Тауър) е най-известната крепост в Англия вече повече от хиляда години. Въпреки забележителните укрепления крепостниците не се чувствали особено защитени.

Ново археологическо изследване на Кулата показва, че някои от обитателите на крепостта са използвали магии за допълнителна защита, най-вече от дявола.

Открити са десетки знаци за „ритуална защита“. Те представляват малки изгаряния по колоните на крепостта. Според организацията, която поддържа Лондонската кула – Исторически кралски дворци (Historic Royal Palaces) – откритията са „изключително значими“. Смята се, че всички 54 знака са поставени между XVI и XVIII век. Основните цели на ритуалите са били защита от пожари, светкавици и силите на вещици и дяволи.

Independent

Independent

Археолозите от Археологическия музей в Лондон са открили и други доказателства за магически ритуали – два двойни знака V, символ във формата на колело и символ във формата на отвор. Отворът символизира мрежа, в която да се хванат демоните. Колелото е подобно на отвора от гледна точка на ефекта. Смятало се е, че демоните могат да вървят само в прави линии и щом веднъж влязат в кръг, повече не могат да излязат. Двойното V символизира Дева Мария (Virgo Virginum), или обърнато М (Мария).

Independent

Independent

Археолозите открили и животински кости, които са поставени тайно в комин, най-вероятно в началото на XVIII век. Намерени са останките на крави, овце и зайци. До тях имало пет кожени ленти, счупено острие и две счупени глинени лули. Почти сигурно е, че и това е било ритуал за прогонване и объркване на демоните и дявола.

 

Independent

Independent

Всички следи от изгаряния по дъбовите колони са вертикални, а дължината им е между 3 и 7 сантиметра.

„Кулата на Лондон е известна с рисунките на знаменити политически затворници, но новите открития предлагат нова перспектива. Издълбаните и изгорените знаци по колоните разкриват малка част от надеждите, страховете и желанията на обитателите на легендарния замък“, казва Джейм Райт (James Wright) от Археологическия музей.

„Новите открития ни показват в дълбочина духовния страх, който е държал в клопка обикновените хора от персонала на крепостта“, казва експертът по ритуални знаци Матю Чемпиън (Matthew Champion), който е и автор на книгата „Средновековни графити – загубените гласове на английските църкви“ (Medieval Graffiti – the Lost Voices of England’s Churches).

Independent

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори