Антикитерският механизъм е предсказвал съдбата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

©Learning mind
Антония Михайлова


Загадъчният механизъм, изваден от морето преди един век, е служил не само за предсказване на движението на светилата за древните гърци. С негова помощ неизвестният създател е правил астрологични прогнози.

Десетгодишен проект, призван да разкрие тайната на една от най-големите научни загадки от последното столетие, е дал необичайни резултати. Любителите на неразгаданите тайни на древността вероятно са чували за Антикитерския механизъм – необичайна технология, извадена от дъното на морето през 1901 година.

Механичното устройство е било открито близо до гръцкия остров Антикитера, в чест на което е получило своето име. Находката представлява механизъм от минимум 30 бронзови зъбни колела, поставени в дървен корпус.

Antikythera Mechanism Research Project

Antikythera Mechanism Research Project

Механизмът е изваден на повърхността цял, но след това бил разделен на три фрагмента, които днес са разделени на 82 части, съхранявани в Националния археологичен музей в Атина. Четири фрагмента от устройството включват зъбни колела, най-голямото от което има диаметър 140 мм и 223 зъбци.

Някои от частите на механизма имат надписи, чието разчитане е затруднено поради дебелия окислен слой. Десетилетия учените не могат да постигнат съгласие за предназначението на загадъчното устройство и чак в последния половин век новите методи за анализ са позволили да се разбере повече за него.

Установено е, че той е изработен през II в. пр.н.е. и се явява най-сложният механизъм на древния свят, доживял до наши дни. Нищо сравнимо по сложност не е правено от човечеството поне през следващите хиляда години.

Прието е Антикитерският механизъм да се нарича първият компютър, тъй като това аналогово устройство можело да моделира сложните астрономични цикли.

До 2005 година анализът на механизма е провеждан с рентген, но през 2005 бил даден старт на мащабния международен Antikythera Mechanism Research Project по изучаване и реконструкция на загадъчното устройство. Тогава учените от различни страни започнали да прилагат по-съвършени физически методи.

До последно време учените са били съсредоточени върху предназначението на отделните зъбни колела на механизма. Последното изследване, публикувано в изданието Almagest и обявено на специална среща в Атина, е било посветено на разшифроването на надписите върху механизма. „Това е като да откриеш абсолютно нов ръкопис“, казва Майк Едмандс, професор по астрофизика от университета на Кардиф.

Известно е, че древногръцкият уред е имал дръжка, която можело да се върти в две посоки – в „бъдещето“ и в „миналото“. Вместо часове и минути стрелките на предния циферблат са сочели местоположението на Слънцето, Луната и планетите на небето. Този циферблат е имал две концентрични скали, показващи месеца и зодиакалния знак, така че слънчевата стрелка е сочела датата и неговото положение в небето едновременно.

Двата други спирални циферблата на задната страна на устройството са работили като календар и са предсказвали затъмненията. Повърхността между тези циферблати е съдържала текст от 3400 символа, с чиято разшифровка се заели учените. Според автора на изследването Александер Джоунс от Института за изучаване на древния свят в Ню Йорк общо в механизма е имало до 20 000 символа.

Brett Seymour/WHOI

Brett Seymour/WHOI

Буквите на уреда са малки (всяка – не повече от милиметър) и често са скрити под дебел слой корозия, затова разчитането на почти загубения тест едва успява благодарение на методите за компютърна томография. Текстът на площадката до циферблата описва появата и залеза на съзвездията в различни дати през годината, което накарало учените да направят извод, че пред тях е сложен звезден календар, или парапегма, която предсказва настъпването на такива астрономически събития като слънцестоенето и равноденствието.

Описанието на тези събития помогнало на учените да решат главната загадка на уреда – мястото на неговия произход. Те са изяснили, че създателят му е живял на ширина 35 градуса. Това изключва Египет и Северна Гърция и дава единствено възможното решение – остров Родос, откъдето устройството по-скоро е било изпратено с кораб в северната част на страната.

Освен това надписите са направени от двама различни хора – това е установил анализът на почерка, затова уредът не е могъл да бъде направен от един майстор. Когато разшифровали надписите на задната стена, учените разбрали, че те описват предстоящи затъмнения. Учените били удивени от това, че в тях се говори за цвета и размерите на Слънцето или Луната при затъмнение и дори за вятъра при всяко от тях. Днес е известно, че е невъзможно предварителното предсказване на цветовия характер на тези явления.

Но в Древна Гърция към подобни знаци се отнасяли сериозно, по тях са предсказвали времето и дори съдбата на отделни хора и държави. Гърците са наследили тези вярвания от вавилонците, чиито жреци-астрономи са се вглеждали в небесата в търсене на лоши предзнаменования.

Астрологичният характер на текстовете на Антикитерския механизъм доста учудил учените, тъй като останалите функции на механизма носят чисто астрономически характер, с изключение на календара, който използва разговорни названия на месеците и сочинастъпването на спортни събития, включително и Олимпийските игри.

„Антикитерският механизъм възпроизвежда елинистична космология, в която астрономията, метеорологията и гаданието по звездите са били преплетени“, казват учените.

На конференцията в Атина отново прозвучало твърдението, че стогодишната находка с право може да се смята най-древния известен компютър.

„Това, което ние правим със съвременните компютри, е правено с Антикитерския механизъм преди 2000 години“, казва Янис Битсакис, участник в срещата. А специалистът по космическа техника проф. Ксенофон Моусас добавя: „Съвременните компютри и мобилните телефони водят началото си от предавките на този механизъм.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори