Археологическа сензация в джунглите на Хондурас

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Следи от древна цивилизация са открити в Хондурас. Учените спорят, може ли да се смята тази сензационна находка за легендарния „Бял град“.

Резултати от експедиции в далечните и девствени джунгли източно от Хондурас потвърдили проведеното през 2012 година сканиране на този регион от борда на самолет – учените открили останки от древна цивилизация, съществувала още преди появата конкистадорите в Латинска Америка.

Но археолози и историци спорят дали може да се смята древното селище в Ла Москития за легендарния „Бял град“, населяван от неизвестна високоразвита култура, подобна на културата на маите.

Немският учен Николай Грубе избягва прибързани изводи и посочва, че за съществуването на цивилизация може да се говори едва въз основа на няколко селища.

Експедицията открила в джунглите останки от площадки, земни насипи и пирамиди. Открита е и глава на статуя, изобразяваща митично същество – наполовина човек, наполовина ягуар. Членовете на експедицията открили и няколко каменни скулптури, до които не се е докосвал никой в продължение на столетия. „Това показва, че дори сега, в двадесет и първи век, остават още толкова много неизучени неща в нашия свят“, казва главният археолог на експедицията Кристофър Фишър.

Учените датират руините, които практически не носят следи от нахлуване, към периода 1000–1400 г. от н.е. Откритието станало възможно през 2012 година благодарение на технология за лазерно сканиране, която позволила от въздуха да се наблюдава повърхността на почвата под гъстите джунгли на Хондурас.

В Хондурас съществува легенда за т.нар. Бял град с древен произход, който за първи път е открит от испанките колонизатори. В съхранените писмени източници испанците отбелязвали странни за техните обичаи жители на града, дрехи с качулки, бял цвят на кожата и език, непонятен дори на коренното население.

Други легенди споменават град, построен и населен с богове, посочва National Geographic.

 

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори