Археолози откриха балсамирани котешки мумии на 5000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Балсамирани котки, позлатени дървени котки и бронзова котешка кралица: Археолози откриха южно от Кайро любопитни артефакти.

Египетски археолози откриха хилядолетни каменни сандъци с котешки мумии и мумифицирани скарабеи. Общо са били открити седем саркофага в некропола в Сахара, южно от Кайро, съобщи египетският министър на античното наследство Халед ал-Енани. Четири от находките произхождат от Старото кралство, най-стария период от класическата история на Древен Египет, което означава, че са на възраст 5000 години.

Sieben Gräber im ägyptischen Sakkara entdeckt

Три други саркофага от времето на Новото Кралство от 1550 до 1070 г. Преди Христа са съдържали, според съобщението на министъра, дузини балсамирани котки, както и 100 позлатени дървени котешки статуи плюс една бронзова статуя на котка-кралица. В Древен Египет котките са се радвали на специално обществено положение. Били са смятани за свещени и често са били балсамирани след жертвени церемонии.

Sieben Gräber im ägyptischen Sakkara entdeckt

По данни на Съвета по античността и по-конкретно неговия генерален секретар Мостафа Вазири, археологическият екип е открил и каменни саркофази с мумифицирани скарабеи. В съобщението се казва още, че са открити и дървени саркофази с балсамирани кобри и крокодили. Разкопките са започнали през април т.г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори