Гръцки фермер се натъкна на антична статуя на полето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Greek Culture Ministry
Ивайло Красимиров

Малкото гръцко градче Аталанди се намира на около 150 км северозападно от Атина. Именно там археолози откриха в полето четири антични статуи и множество гробове.

Причината за тяхното търсене е находката, на която се натъкнал един фермер. По време на полската работа той открил торс на антична статуя. Мъжът съобщил за откритието си на властите, които започнали внимателно претърсване на района в средата на октомври.

Откритият от фермера торс е част от статуя на млад мъж. Става дума за един от така наречените „куроси“, широкоразпространени в гръцкото културно пространство статуи на голи мъже, изобразяващи симетрични и хармонични тела.

Greek Culture Ministry

Greek Culture Ministry

По време на търсенето археолозите открили части от още четири статуи, се казва в съобщението на съответното гръцко министерство. Фигурите са в реален размер и са датирани между 700 и 500 г. пр. Хр.

Торсът при всички статуи е запазен, а най-големият екземпляр притежава и глава. Размерът му е 1,22 м от главата до горната част на бедрата.

Изследователите засега нямат представа, защото статуите са на това място. До момента е претърсен подробно само малък участък от въпросното поле, така че е напълно възможно учените да се натъкнат на още находки.

В по-дълбоки пластове археолозите са открили и стари гробове, от които са проучили седем. Гробовете са датирани от 5 столетие преди н.е. Учените смятат, че те са част от по-голямо гробище.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори