Археолози откриха най-старата и най-голямата монументална структура на Маите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Триизмерно изображение на Агуада Феникс
Ивайло Красимиров

В южната част на Мексико археолози откриха най-старата и най-голямата монументална структура от времето на Маите. Находката променя общата картина от ранната фаза на загадъчния народ и представлява свързващо звено с още по-стара култура.

Културата на Маите, която географски се простира от южните части на днешно Мексико до Хондурас, достига своя разцвет в периода 200 – 800 години сл. Хр., след което приключва внезапно: много от центровете биват напуснати през 9 и 10 век. Възможно е причината да е в климатични колебания.

Дълго време Мая – експертите вярваха, че първите големи церемониални центрове в южно Мексико, Белиз и северна Гватемала са възникнали в късното първо хилядолетие след Христа.

Международен екип изследователи обаче откри с помощта на т.нар. лидар техника (лазер от самолет, който открива дори скрити под растителността структури) в граничния район между Мексико и Гватемала изобилие от изумителни земни конструкции.

Екип учени воден от Такеши Инормата от Университета на Аризона публикува в списание Nature как с неимоверни усилия маите са издигали гигантски монументи още преди 3000 години.

Археолозите са открили в региона общо 21 по-големи и по-малки церемониални центрове. Те си приличат и се състоят от правоъгълни плата, ориентирани в посока север – юг и серия от земни могили. В центъра на всяко плато има хълм от западната страна, а удължена платформа е изградена от източната страна.

Най – големият комплекс е Агуада Феникс, който се отличава с правоъгълно плато, имащо дължина от 1,4 километра и широчина от 400 м. То се извисява на височина 10 – 15 метра над околността, оформено в посока север – юг, а в ъглите му са разположени по-малки платформи.

Някои Мая – експерти предполагат, че конструкциите са така разположени, че да може да се наблюдава изгревът на слънцето. Инормата допълва: повечето центрове в региона – сред които и Агуада Феникс – са ориентирани на изток, но не точно.

Вероятно в тях са били изпълнявани ритуали, свързани със слънчевия календар, предполага той. Но не става дума за слънчеви обсерватории.

Според нашите познания до момента, това е най-старата откривана досега монументална конструкция на Маите и най-голямата в пре-испанската история на целия регион, казват учените. Радио карбонова датировка посочва, че находката е на 3200 години.

Строителството на голямата платформа все пак е направено по-късно – около 1000 години преди Христос.

Общо строителството на платформите в няколко фази е траяло около 200 години. За конструкцията е използвано огромно количество земна маса. За главната платформа например са използвани 3,2 до 4,3 милиона кубически метра земна маса. Според оценката на учените строителството на конструкцията е отнело 10 до 13 милиона работни дни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори