Археолози откриха странни скелети

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Cristina García / INAH
Антония Михайлова

Мексикански археолози откриха интересно гробище недалеч от село Онавес в щата Сонора, в западната част на страната. В гробището, което по предварителни оценки е на около 1000 години, има останки на 25 души. Около половината от тях имат силно деформирани черепи и според Daily Mail приличат повече на главния герой от филма „Пришълецът”. Зъбите на повечето скелети са силно увредени.

Учените отбелязват, че никога не са виждали нещо подобно нито по тези места, нито в други региони, където в древността са живели мезоамерикански народи. „Деформацията на черепа в мезоамериканската култура очевидно е използвана, за да се различават представителите на една социална група от друга и за ритуални цели”, предполага директорът на научноизследователския проект Кристина Гарсия Морено.

Колкото до увредените зъби, те според теориите са получени още приживе, по време на детството на починалите. „Стоматологичните увреждания са се разглеждали като обред за посвещение в младежка възраст”, пояснява Морено.

Археоложката добавя, че при един от скелетите на нивото на корема костите са деформирани подобно на черупка на костенурка. Засега обяснение на това няма.

Деформацията на нивото на корема, открита при един от скелетите.
© Cristina García / INAH

Морено разказва, че подобни гробове не са откривани не само в Мексико, но и в Югозападна Америка. Според археоложката исторически източници сочат, че мястото, където е открит гробът, би трябвало да принадлежи на индианци от племето пимас.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори