Археолозите ще търсят викинги в Испания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Археолозите разглеждат един от възможните скандинавски паметници в Северна Испания.
© University of Aberdeen
Антония Михайлова

Изхвърлени на брега котви и въздушни снимки сочат места, където може да е имало селища на скандинавци.

За походите на викингите в Испания, най-южната точка от техните маршрути, се знае изключително малко. Например в тази страна никога не са изучавани археологичните паметници на скандинавците.

Тази празнина се готви да запълни екип археолози от университета в Абърдийн (Шотландия, Великобритания).

Д-р Ирене Гарсия Лоскиньо от Центъра за скандинавски изследвания при Абърдийнския университет казва, че е била учудена колко малко е известно за движението на викингите в Испания.

„Има писмени свидетелства за походите на викингите в Северна Испания, но от гледна точка на археологията абсолютно нищо не е било направено [за тяхното изучаване]“, разказва изследователката.

По думите ѝ учените знаят само това, че викингите са били тук между 840 г. и XI век. Но скандинавски паметници в този обширен район не са търсени – голяма част от изследванията са съсредоточени в търсене на свидетелства за пребиваването на викингите в други страни, например във Великобритания или Ирландия.

Самата д-р Гарсия Лоскиньо е родом от Испания. Въпросът за пребиваването на викингите в тази страна привлякъл вниманието ѝ, когато през март 2014 година на брега на Галисия (Северозападна Испания) по време на буря били изхвърлени множество скандинавски котви.

На брега, където били изхвърлени котвите, се намира голям хълм, който според местните жители е бил „мот и бейли“ (motte and bailey). Така се наричат особен вид средновековни укрепления. „Мот и бейли“ представлява ограден с палисада двор, в който се намира ръкотворен хълм с дървена кула на върха. Хълмът се заобикалял с ров. Подобни съоръжения са били известни във Франция през XI–XII век и на територията на Великобритания след нормандското нашествие.

Но предварителни геофизични изследвания сочат, че хълмът в Галисия представлява по-скоро „лонгфорт“ (longphort) – укрепена стоянка за кораби или брегова крепост. Подобни съоръжения има в Ирландия и Англия. Възможно е викингите да са ги използвали за зимуване.

По писмени източници е известно, че викингите, първо нахлули в Северна Испания, са завзели няколко града и са стигнали до Сантяго (столицата на Галисия). След това скандинавците са прекарали в региона три години, отбелязва археологът. Но с какво са се занимавали те и в какви и места са пребивавали, на никого не е известно.

Със стара въздушна снимка и съвременни спътникови снимки археолозите са определили местата, в които могат да се намират останки от лагери на викингите. Следващата година тези паметници ще бъдат изследвани, по-конкретно с металотърсачи. Според изследователите това ще позволи да се определят времето и посоката на движение на скандинавците.

Гарсия Лоскиньо отбелязва, че в Галисия са се съхранили обичаи, които приличат на скандинавски. Според хрониките част от викингите са останали да живеят в Испания. Някои местни жители смятат, че именно затова много жители на Галисия имат рижи коси и сини очи. Броят на червенокосите и синеоките хора в този регион е много по-голям от останалата част на Испания.

Изследователката се готви да започне археологични изследвания в Галисия през пролетта на 2015 г. Тя обещава, че местните жители ще могат да следят разкопките, а от резултатите на изследването ще бъде направена изложба.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори