Астероид съдържа желязо за 10 квадрилиона долара, НАСА готви мисия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

16 Psyche
Ивайло Красимиров

НАСА разработва планове за мисия до астероида 16 Psyche (16 Психея), който е съставен почти изцяло от метал, най-вече никел и желязо. Само желязото в 16 Psyche се оценява на 10 квадрилиона долара, при положение, че хората успеят по някакъв начин да го извлекат и докарат на Земята. Днес цялата икономика на планетата се оценява на 78 трилиона долара.

Засега добиването на метали от 16 Psyche не е в плановете на НАСА. Линди Елкинс – Тентън, водещият учен на проекта казва за Global News Canada, че засега не сме готови за това.

Една мисия до 16 Psyche по-скоро е в състояние да позволи на учените от НАСА да проучат първия свят, съставен изцяло от метал, вместо от лед, скали и газове, както са повечето познати извънземни светове.

Мисията на НАСА първоначално беше планирана за 2023 г., но сега става ясно, че Агенцията планира началото да бъде през 2022 г., а самият контакт с 16 Psyche да стане през 2026 г.

Потенциалната важност на 16 Psyche е свързана с това, да се открият възможности за минен добив извън Земята, нещо което се планира за времето, когато хората ще имат колония на Марс. През миналата година учени обявиха, че минен добив в космоса е възможен дори с технологиите, които вече притежаваме. Според тях, той ще стане реалност след няколко десетилетия.

Добивът на ресурси от космоса ще бъде задължителен, ако хората искат да си проправят път към други планети. Добивът на ресурси извън Земята ще направи по-далечните полети по-реални. Предстоящите експерименти с 16 Psyche ще покажат доколко близка е една подобна реалност.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори