Зашеметяващи кадри на Юпитер от сондата Джуно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Снимката показва южния полюс на Юпитер заснет от височина около 32 000 мили (51 500 км)
Ивайло Красимиров

В изявление направено от НАСА се казва, че „Юпитер е сложен, гигантски, турболентен свят, който е далеч по-различен от това, което смятаха досега за него учените“.

Новите знания за най-голямата планета в нашата слънчева система идват от Джуно, космическият апарат обикалящ около Юпитер от миналата година.

Досега две студии в списание Science и 44 студии и статии в Geophysical Research Letters, описват откритията направени от Джуно.

Кадри на Юпитер, заснети от Джуно

Кадри на Юпитер, заснети от Джуно

Вероятно едно от най-интересните открития на Джуно е за полюсите на гигантската планета, които никой не беше виждал.

Снимки изпратени от апарата показват хаотична сцена от движещи се ярки овални образувания, пише списание Сайънс. Според изследователите, тези овални образувания са гигантски вихри предизвикани от бури, като някои от тях имат диаметър от над 1400 км. Учените откриха признаци на изливане на амоняк от дълбоката атмосфера и формиране на гигантски климатични системи. Все още обаче не е ясно какво предизвиква мощните вихри и гигантските бури на Юпитер.

Космическият апарат Джуно е задвижван от слънчева енергия. Той беше изстрелян от Земята през 2011 г и завърши първата си обиколка около Юпитер на 27 август 2016г.

Апаратът обикаля в елиптична орбита над планетата, преминавайки на около 5 000 км. от повърхността й като прелита и над полюсите.

С голям интерес се очаква 11 юли тази година, когато Джуно ще прелети над „Голямото червено петно на Юпитер“ и ще се опита да събере информация за него.

Облаците на Юпитер в близък план

Облаците на Юпитер в близък план

Планира се мисията на Джуно да приключи през февруари 2018, когато апаратът ще се самоунищожи като се гмурне в атмосферата на планетата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори