Астероидите. Има ли риск за Земята?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Още незатихнала истерията около „края на света” на 21 декември 2012 г., и мрежата отново запрелива от паника, че към Земята се приближават потенциално опасни астероиди.

Например твърди се, че астероидът 2011 AG5 ще се намира на опасна близост до нашата планета през 2040 г. и може да се сблъска с нея.

140-метровият астероид се появи из медиите веднага след откриването му, тъй като е класифициран като потенциално опасен. Впрочем според изчисления се оказва, че вероятността за сблъскването му със Земята през 2040 г. е едва 0,2 процента.

Астрономите от Хавайския университет в Маноа изчислили, че космическото тяло ще прелети на разстояние 890 000 километра, тоест два пъти по-далече, отколкото е Луната до нас. По космически мерки това е доста близо, но не е особено опасно за земните жители.

Обектите, които се приближават на опасно разстояние, повишават риска от сблъсък, затова ги наричат потенциално опасни. НАСА твърди, че вече има в базата си над 4700 потенциално опасни астероида.

Метеоритният кратер в Аризона. © NASA / JPL

Астероидите, които се приближават към Земята, обикновено летят със скорост от 5 до 30 километра в секунда. При такава скорост дори най-малкият обект може да бъде заплаха. Например Аризонският кратер с диаметър 1200 м е формиран от паднал някога астероид с диаметър 50 метра.

Най-опасните астероиди

Апофис

Астероидът (99942) Апофис е открит през 2004 г. от астрономите на Аризонската обсерватория и е получил името си в чест на древноегипетския бог Апофис (Апеп), който имал доста мрачна репутация. Името му е избрано неслучайно, тъй като астрономите след откриването му го поставят в групата на опасните обекти.

Според прогнозите през 2029 г. астероидът Апофис ще се сближи до Земята на 37 500 км. Отначало изследователите оценяваха, че вероятността от сблъсък на Апофис със Земята е значително висока, но впоследствие стана ясно, че рискът е минимален.

© NASA

За кратко Апофис дори попадна в Книгата на рекордите „Гинес” като най-опасния астероид от забелязваните някога, и по Торинската скала опасността от сблъсък беше 4 бала (веднага след откриването). Днес астероидът се смята за не особено опасен.

2007 TU24

Този астероид е открит през октомври 2007 г. Този обект с ширина 250 метра беше близо до нас през януари 2008 г.

Независимо от сравнително близкото разстояние от повърхността на нашата планета – само 550 000 км, 2007 TU24 не представляваше никаква заплаха за земните жители. Следващия път този масивен обект ще прелети толкова близо до нас през 2027 г.

2012 DA14

Този астероид е открит съвсем скоро от астрономите. При диаметър около 44 метра той има доста внушителна маса – 120 000 тона. Според изчисленията на изследователите в нощта на 15 срещу 16 февруари 2013 г. този обект ще се приближи до Земята на разстояние 22 500 км.

Учените твърдят, че при добри атмосферни условия и отлично зрение астероидът ще може да се наблюдава дори с невъоръжено око.

(153814) 2001 WN5

Това е астероид от групата на Аполоните (близки до Земята астероиди, чиито орбити пресичат орбитата на Земята) и е открит на 20 ноември 2001 г., а по-късно е попаднал в категорията „потенциално опасни”. На 26 юни 2028 година астероидът ще се приближи до нашата планета на 250 000 км. В този ден той ще може да се наблюдава с бинокъл.

Точните му размери все още е трудно да се определят, но се предполага, че диаметърът му е 700-1500 м.

2012 XE54

Този околоземен астероид е открит на 9 декември 2012 г. на разстояние 230 000 км от Земята. Астрономите са оценили, че обектът е с размери около 36 метра. Това е достатъчно да нанесе сериозна вреда на планетата ни при сблъсък, но за щастие той си отлетя по пътя.

Обект с подобен размер е унищожил 2000 кв. км сибирска гора, когато е паднал в района на река Подкаменна Тунгуска през 2008 г.

Оригинални начини за отстраняване на опасни астероиди

Учените от НАСА планират да „хванат” 500-тонен астероид, да изменят траекторията му и да го направят космическа станция. Този невероятен план е предложен в НАСА при разглеждането на възможностите по усвояване на космическото пространство в близките няколко години.

Ако идеята бъде одобрена, хората за първи път ще опитат преместването на космически обект за цялата си история.

Специално разработена капсула ще бъде изпратена към астероида, когато той прелети между Земята и Луната. Когато капсулата приближи астероида, ще изстреля специална торба, която ще го хване като в мрежа. С мощния си двигател капсулата ще спре астероида и ще го придвижи до неутрална точка, където няма да му действат гравитационните сили.

Главната цел на учените в търсене на астероиди е използването на природните им ресурси. Изследователите отдавна са хвърлили око на тези обекти, но особено са се заинтересували от тях, след като е доказано, че астероидите са нелоши източници на извънземни полезни изкопаеми, включително на особено ценни и редки.

Някои астероиди очевидно са богати на желязо, което мое да се използва за строителството на нови космически станции. На други има много вода, която може да се раздели на водород и кислород за производството на гориво.

Изследователи планират да започнат добив на полезни изкопаеми на астероиди още в близките 10 години. През 2016-а се планира изпращането на космически апарат за изучаването на астероида 1999 RQ36, вземането на образци от него и връщането им на Земята.

Как ще се пазим от сблъсъци?

1) С прилагането на ядрено оръжие. Първото, което мое да ни дойде наум, е ядрена бомба – най-мощното съвременно оръжие. Идеята обаче не е да се взривява астероидът. Целта е да бъде накаран да промени своята посока. С други думи, да се придаде на непредсказуемата космическа скала безопасна за Земята траектория.

При взрив на ядрена бомба ефект ще бъде постигнат не за сметка на мощната й сила, а на силната радиация. Такава енергия може да изпари част от повърхността на астероида.

НАСА планира да осъществи плановете си в случай на необходимост, като изпрати към астероид безпилотни апарати, пълни с бомби.

2) „Билярдни топки”. Някои учени смятат, че ядрените стратегии няма да доведат до нищо добро, и предлагат по-безопасни методи. Алтернатива може да бъде „кинетичен прехващач”, който да измести астероида от орбитата му, като се сблъска леко с него.

Идеята е да се премести астероидът, без той да бъде увреден. Според някои изчисления сблъсък със скорост само 1,6 км/час ще бъде достатъчен, за да го отведе на 2 373 500 километра, ако го удари 20 години преди предполагаемия му сблъсък със Земята.

3) Оцветяване. Тази идея може да изглежда нелепа – защо да оцветяваме особено опасен обект, когато той аха-аха може да се стовари върху Земята? Но това си има логика.

Както е известно, тъмният цвят поглъща слънчевата топлина, докато светлият я отразява. Учените смятат, че ако астероидът има светла повърхност, слънчевата радиация, отразяваща се от него, постепенно ще го отклонява от първоначалния маршрут.

4) Слънчево платно. Някои стратегии по преместване на астероиди предполагат използването на мощната енергия на слънчевия вятър. Например може да бъде изпратено и закрепено към астероида слънчево платно – специален апарат, който ще използва енергията на слънчевия вятър, и ще го прогони далече от Земята.

В плановете на астрофизиците е и създаването на платно, което ще се управлява дистанционно от Земята. Впрочем много изследователи се съмняват, че може да се прикрепи нещо към астероид – тези различни по размери и форма камъни, пътешествайки през космическото пространство, постоянно се въртят и подскачат.

5) Въглеродни мрежи. Учените от НАСА смятат, че опасният астероид Апофис може да се хване в капан от огромна мрежа от въглеродни влакна, която на Земята би тежала 250 кг.

Идеята е, че мрежата ще влиза в ролята на слънчево платно, увеличавайки количеството слънчева радиация, която ще се отразява от астероида.

6) Огледала. Стратегически разположени огледала могат да концентрират слънчевите лъчи и топлина на повърхността на астероида, карайки повърхността му да се изпарява. Това ще позволи промяната на траекторията му в космическото пространство.

В началото на тази година се предлагаше установяването на едно огромно огледало в Космоса, но по-късно учените прецениха, че система от множество огледала, работещи в унисон, ще бъде къде по-ефективна.

7) Ракета

Някои учени смятат, че на повърхността на астероида може да се изпрати космически апарат, който да отстрани заплахата от нашата планета.

8) Гравитационен буксир. Всеки обект във Вселената има гравитация, включително астероидите и космическите кораби, създадени от човека. Гравитацията може да се използва, ако обектът има някаква маса. Има смисъл тя да се приложи и срещу астероидите.

Теоретично всичко, което трябва да се направи, е да се изпрати тежък робот към астероида и с помощта на гравитацията му космическият обект да се отстрани от пътя към нашата планета.

Не всички изследователи разглеждат тази идея като добра възможност. За да се предотврати сблъсъка на апарата с астероида, ще бъде необходим доста мощен двигател. Стойността на подобен апарат е трудно да се определи, но определено ще е астрономическа.

9) Роботи копачи. Пускането на серия роботи към астероида може да изглежда луда идея или сюжет от фантастичен филм. Но НАСА наистина има такъв замисъл – мисията по изменение на траекторията на астероиди е получила наименованието Modular Asteroid Deflection Mission Ejector Node, съкратено MADMEN (което може да се преведе като „безумец”).

Идеята се заключава в това да се изпратят на опасния астероид роботи, работещи с ядрено гориво, които да се спуснат на обекта и с помощта на електромагнити да го раздробят на парчета.

В идеалния случай тези роботи биха свършили същата работа като ракетите, но без необходимост да се използва химическо гориво. За да се осъществи този план, са необходими сериозни изследвания.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори