Астрофизици откриха „галактично сърцебиене“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ ESA/Hubble Heritage Team
Антония Михайлова

Астрофизици откриха „пулс“ на хиляди звезди в галактиката Месие 87 (М87). Това откритие ще позволи създаването на нов начин за определяне на възрастта на галактиките, става ясно от статия, публикувана на сайта на Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика (HSCA).

За времето на своето съществуване светилата от типа на нашето Слънце претърпяват значителни трансформации в края на своя живот. Звездите стават много ярки и се раздуват до огромни размери, поглъщайки планетите, които се намират в пределите на разстоянието между Земята и Слънцето.

Близо до края на живота си такива звезди започват да пулсират, увеличавайки и намалявайки своята яркост веднъж на няколкостотин дни. Множество звезди, които преживяват този етап от своя живот, са открити от учените в нашия Млечен път.

Но досега учените не са успявали да видят подобни „пулсиращи“ звезди. „Но ние разбрахме, че тези звезди са толкова ярки и техните пулсации са толкова силни, че е трудно да се скрият“, казва Чарли Конрой (Charlie Conroy) от HSCA.

Учените успели да открият такива звезди, като изучавали серия уникални снимки на елиптичната галактика М87, разположена на 53 милиона светлинни години от Земята в съзвездие Дева, получени от космическия телескоп „Хъбъл“.

Това откритие позволява съществено да се уточни възрастта на галактиките, тъй като силата и скоростта на подобно „галактично сърцебиене“ варира в зависимост от възрастта. Учените смятат, че възрастта на М87 е около 10 милиарда години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори