Хопкинс ще изследва произхода на Вселената

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/JPL-Caltech
Димитър Димитров

4.5-тонният телескоп ще бъде пренесен от университета Джон Хопкинс до чилийската пустиня, където ще бъде поставен на 5 100 метра надморска височина. Ще мине поне още месец преди телескопът да пристигне до желаната дестинация, като преди това ще трябва да премине по вода през Панамския канал. Няколко седмици след това ще започнат и изследванията, чиято цел е да бъдат открити енергийни следи от Големия взрив.

Големият ъглов измервател (CLASS) Хопкинс струва 14 млн. долара, като проектът е финансиран от Националната научна фондация, която смята в рамките на пет години да използва четири телескопа, поставени на планински връх в Чили. Те ще сканират небесата в търсене на електромагнитна енергия от ранната Вселена.

„Това е монументална стъпка“, казва асистент професорът Тобиас Маридж (Tobias Marriage), който е лидер на проекта заедно с професора Чарлз Бенет (Charles Bennet). „Това е един голям танц, началото на 5-годишно проучване.“

Телескопът ще изследва това, което наричаме космически микровълнов фон – най-старата светлина, която се вижда бледо измежду звездите и галактиките. Пълното разбиране на този вид излъчване е ключът към загадката за формирането на Вселената, защото микровълновият фон ни показва каква е била тя само няколкостотин хиляди години след Големия взрив.

Но не е лесно да се намери място на Земята, от което да се наблюдава това явление. Телескопите CLASS на Хопкинс ще сканират небесата от пустинята Атакама в северно Чили. Това е едно от най-сухите места в света. Там има и по-малко облаци и радиосигнали, които да блокират гледката. От значение е също и голямата надморска височина.

Някои от елементите на телескопа, включително и инструментите, които са неговия мозък, са вече на път за Чили. Други пък, като огромната стойка и алуминиевите огледала ще пристигнат през декември, а Маридж и колегите му вече ще са на мястото, за да започнат изследванията.

Телескопът няма да наблюдава небесните обекти, а ще търси следи от поляризация на космическия микровълнов фон – модел на осцилация, който според учените ще се е отпечатал върху електромагнитните вълни заради експоненциалното разширение на пространството по време на ранната Вселена.

В следващите две години към чилийската пустиня ще потеглят още три телескопа CLASS, като всяко пътуване ще струва по 10 000 долара. Всеки от телескопите ще наблюдава електромагнитните вълни в различна честота.

Екип изследователи ще наблюдават работата на телескопите от съоръжение, намиращо се на разстояние 41 км. Данните ще бъдат отпечатани върху магнитни ленти, за да може огромното количество информация да бъде по-лесно преносимо, обяснява Матю Петроф (Matthew Petroff), който е част от изследователския екип.

„Нещо подобно на касетка е. Може да побере 10.5 терабайта информация“, пояснява той.

С толкова много информация, учените се надяват да отговорят на един вечен въпрос – как е започнало всичко?

The Epoch Times

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори