Астрономи засякоха най-голямата експлозия от Големия взрив насам

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

„Виждали сме взривове в центъра на галактики и преди, но този е наистина, наистина масивен.“

Изследователи от Международния център за изследвания чрез радио астрономия засякоха най-голямата експлозия, наблюдавана някога във вселената от Големия взрив насам.

Експлозията тръгва от супермасивна черна дупка в центъра на галактическия клъстер Змиеносец (Ophiuchus) на разстояние около 390 милиона светлинни години от Земята.

„Виждали сме взривове в центъра на галактики и преди, но този е наистина, наистина масивен,“ написа Мелани Джонстън Холит, професор в Curtin University и съавтор на публикацията в препринт сървъра arXiv в изявление. „И нямаме представа защо е толкова голям.“

За да направят откритието астрономите са използвали телескопи на различни места по земното кълбо, вклячително Chandra X-ray Observatory на НАСА и космическата обсерватория XMM-Newton X-ray на Европейската космическа агенция.

Експлозията е толкова голяма, че буквално пробива дупка в плазмата на клъстера, нагорещения газ, който обгръща черните дупки, според наблюденията с X-ray телескопа.

Симона Гиачинтучи от Военноморската изследователска лаборатория във Вашингтон, окръг Колумбия и водещ автор в изследването дори сравнява експлозията с вулканичното изригване от 1980 на Маунт Сейнт Хелън – едно от най-големите вулканични изргивания в историята на САЩ.

„Разликата е, че можеш да подредиш 15 галактики като Млечния път в редица в кратера, издълбан от това изригване в горещия газ на клъстера,“ казва Гиачинтучи в изявление.

Избухването не е просто гигантско, но и екстремно бавно. „Случва се много бавно – като експлозия на забавен каданс, която се случва в продължение на стотици милиони години,“ обяснява Джонстън Холит.

Учените в НАСА успяха да потвърдят безпрецедентния взрив. „Радио данните пасват в рентгеновите наблюдения като ръка в ръкавица,“ казва съавторът Максим Маркевич от космическия летателен център Годдард на НАСА в изявление. „Това е необоримият аргумент, който ни казва, че експлозия с безпрецедентни размери се е случила.“

Откритието може да отвори вратата за нови подобни открития.
„Малко прилича на археологията,“ казва Джонстън Холит. „Получихме инструментите да копаем по-надълбоко с ниско радиочестотни телескопи, така че да можем да открием още взривове като този.“

Екипът сега се готви за нови наблюдения с двоен брой антени, засилвайки чувствителността десетократно, казва още Джонстън Холит.

Източник Futurism.com.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори