Астрономите откриха гигантски обект в края на Слънчевата система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Не, не е Планета Девет, но обектът представлява значимо откритие. Откривателите са го нарекли ДийДий (DeeDee), което идва от „Distant Dwarf“ (от англ. „далечно джудже“, бел. ред.). Въпреки че е забелязан за първи път в края на 2016 г., тогава не е известно почти нищо за физичната му структура. Сега вече данните от обсерваторията ALMA в пустинята Атакама разкриват нови детайли за ДийДий. Обектът се оказва дори по-голям от първоначалните прогнози на учените.

Новите данни разкриват, че размерът на ДийДий възлиза на около две трети от размера на Церес, планетата джудже, която носи славата на най-големия обект в астероидния пояс. ДийДий същи има масата да бъде сферична, така че може и да попадне в класификацията за планета джудже, въпреки че астрономите още не бързат да я наричат официално така.

ДийДий се намира приблизително на 92 астрономически единици или около 137 милиарда километра от Слънцето в края на Слънчевата система. Слънчевата светлина пътува около 13 часа, за да достигне до ДийДий, което означава, че тя е вторият след Ерис познат най-отдалечен транс-Нептунов обект в орбита около Слънцето. ДийДий прави една обиколка около Слънцето за 1100 години.

Забелязването на този отдалечен съсед на мистериозната Девета Планета само подчертава колко много неизвестни има все още дори „тук“ в нашата Слънчева система. „Далеч отвъд Плутон е регион, който е изненадващо богат на планетарни тела“, казва водещият изследовател в проучването Дейвид Гердес. „Някои са доста малки, но други съперничат по размери на Плутон, дори може да са по-големи.“

Планетарни обекти като ДийДий представляват най-добрите улики за разбирането на процесите по формирането на планетите в Слънчевата система.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментари

  • До Marius Georgiev: Забележката ви е основателна, явно редактора е сбъркал. Ще си позволя да направя и на Вас една малка, но много съществена грешка, повторена 4 пъти – пише се и се изговаря правилно милиард, а не милЯрд. Приятен ден!

    Боян Болгар 23 април 2017 06:22 Отговор
  • Само ми е чудно как асторномите откриват планети на милиарди светлинни години, но не знаят какво има в края на нашата собствена слънчева система?

    lucellent 22 април 2017 17:53 Отговор
  • При 92АЕ разстоянието е 13.8 милярда километра а не 137 милярда или по точно казано 13,762,545,604. но в случая планетата да е на точно 92АЕ е почти невъзможно така це може да се приеме 13,7-8 милярда години. Може да коригирате грешката защото при 137 милярда е 920АЕ което няма как да е при условие, че Плутон е на 39.5АЕ.

    Marius Georgiev 21 април 2017 15:11 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори