Астрономите видяха раждаща се звезда

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Благодарение на данни, получени с помощта на телескопа „Спицър“ и няколко наземни обсерватории, международен екип астрономи са фиксирали изхвърляне на енергия, идваща от звезда, която се намира на един от най-ранните стадии от своето развитие.

Това енергийно изхвърляне, поясняват учените, сочи бързо натрупване на газ и прах от много млада протозвезда, известна като HOPS 383.

Звездите във Вселената се формират при гравитационен колапс на облаци студен газ. Със свиването на облака материята в неговия център става по-плътна и се нагрява.

Към края на този процес колапсиращата област от космическото пространство се превръща в горяща централна протозвезда, заобиколена от приблизително равен ѝ по маса прахов диск, намиращ се в плътен облак от газ и прах. Астрономите наричат това образуване протозвезда от клас 0.

„HOPS 383 представлява първият изблик, който наблюдаваме за космически обект от клас 0 и изглежда, че сме фиксирали най-младата от някога наблюдаваните протозвезди“, разказва Уилям Фишър от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА и един от съавторите на новото изследване.

© E. Safron et al.; background: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Toledo

Протозвездата се отличава от звездата на първо място с това, че няма възможност да произвежда енергия от термоядрени реакции, а се нагрява само от силата на гравитационния колапс.

Обектът HOPS 383 се намира близо до мъглявината NGC 1977, разположена в съзвездие Орион и явяваща се част от голям звездообразуващ комплекс.

Тази област се намира на около 1400 години от нас и се явява най-активната от близките „звездни ясли“. В нея се намират голям брой млади звездни обекти, все още заобиколени от майчинските газово-прахови облаци.

Изследването на учените е публикувано в изданието The Astrophysical Journal.

 

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори