Атмосферата на Венера е подозрително топла

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Руски, европейски и американски учени анализираха данните, събрани от сондата „Венера експрес“ и създадоха температурна карта на горната атмосфера от нощната страна на Венера и откриха загадъчен топъл слой, става ясно от съобщение на Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

„Нещо я нагрява, още не знаем какво, но на тази височина се намира венерианският озонов слой. Възможно е да има връзка“, обяснява съавторът на изследването Денис Беляев.

По думите му са измервани температури на височина от 90 до 140 километра. На нощната страна на планетата температурата падала с височината, но на графиката учените видели пик в интервала от 90 до 100 километра и атмосферата там била с 20–40 градуса по-висока от очакваната.

„Практически във всички сеанси на наблюдения за тези седем години сме видели на височина 90–100 километра слой, който е с 20–40 келвина по-топъл. Тоест въздухът на тази височина има температура 220–240 градуса по Келвин, а би трябвало да е не повече от 200“, казва Беляев.

По думите му слоят се намира в същия диапазон височина, където преди бил открит озон. „Не е изключено да става дума за химични реакции – разпадът на озона под действието на хлорсъдържащи вещества – тези реакции могат да протичат с отделяне на топлина“, обяснява ученият.

„Венера експрес“, сонда на Европейската космическа агенция, е изпратена от космодрума Байконур още през 2005 година. През 2015 година сондата прекрати своето съществуване, но огромният масив информация, получена от нея, все още се обработва.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори