Атомен часовник измерва гравитационното забавяне на времето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

003164
Антония Михайлова

Специалисти създадоха работещ на стронциеви атоми часовник, който измерва времето с такава точност, че разсинхронизацията на два екземпляра от този часовник с 1 секунда е възможна чак след 16 милиона години.

Устройството и възможностите за използване на новия часовник са описани в сп. Nature Photonics.

Принципът на работа на атомния часовник се основава на това, че в качеството на единица за измерване на времето се вземат колебанията (осцилациите) на атомите. В обикновен механичен часовник времето се измерва от колебанията на махалото. Специалистите вече са разработвали атомни часовници, работещи с цезиеви атоми. Новата разновидност използва за работа стронциеви атоми. Учените твърдят, че този часовник е 1000 пъти по-точен от цезиевия.

Физиците заявяват, че свръхточният часовник може да бъде използван за измерване на гравитационното забавяне на времето (този парадокс е формулиран от Айнщайн и е основан на общата теория на относителността) – часовникът върви толкова по-бързо, колкото повече гравитационен потенциал има на мястото, където се намира.

Това означава, че скоростта на течение на времето се увеличава с отдалечаването от Земята.

Експерименти с новия стронциев часовник са потвърдили, че уредът действително може да бъде използван за подобни измервания.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори