Австралия ще изпрати роувър, за да помогне на НАСА да добива кислород на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Австралия ще построи 20-килограмов полуавтономен лунен роувър, за да помогне НАСА да излезе на Луната още през 2026 г. в търсене на кислород.

Австралийският луноход ще събира почва, която съдържа оксиди, а НАСА ще използва отделно оборудване за извличане на кислород от тази почва, се казва в изявление на правителството.

Кислородът, извлечен от лунната повърхност, в крайна сметка ще бъде използван за поддържане на човешко присъствие на Луната и подпомагане на бъдещи мисии до Марс.

Заместник-ръководителят на Австралийската космическа агенция Антъни Мърфет заяви, че НАСА е впечатлена от технологията, използвана за дистанционно управление от 1600 километра на огромни самосвали, които транспортират желязна руда от мини в северозападна Австралия.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън заяви, че споразумението ще укрепи отношенията с Австралия, свързани с космическите изследвания, които датират от повече от 50 години.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори