Австралийски учен твърди, че знае кога точно са се появили първите животни на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Eumetsat
Ивайло Красимиров

Австралийски учени обявиха, че са открили как първите животински видове са се появили на Земята. Екип воден от проф. Джошен Брокс от Училището за науки за Земята към Австралийският Национален университет, изследвал части от древни утаечни скали. Учените стрили скалата на прах и след това извлекли молекулите на древни организми съдържащи се в нея.

„Тези молекули ни разказват интересни истории случили се преди 650 милиона години, когато става революцията на екосистемите на Земята и възхода на водораслите“, обяснява проф. Брокс.

Учените се обединяват около теорията, че сложният животински свят се появява някъде преди 600 милиона години на Земята.  Според екипа на Брокс, това събитие е предшествано от нещо значимо 50 милиона години по-рано. Той подкрепя хипотезата, че по това време повърхността на Земята е покрита с лед и сняг от полюс до полюс. След екстремно затопляне, огромните маси лед се топят и отмиват хранителни вещества които стигат до океаните. В крайна сметка този ледников период започва да отминава и температурите стават по-подходящи за живот, хранителната среда в океаните  способства за преминаване на микробния живот в по-сложен, обяснява Брокс.

„Появяват се по-големи и сложни организми, които са в основата на хранителната мрежа и доставят енергията нужна за появата на по-сложни екосистеми, при които по-големи организми и животни, включително и хора, могат да съществуват на Земята“, казва Брокс.

Изследването на австралийският екип представя теория, която се опитва да обясни нещо, необяснимо за  учените – как се е случил еволюционният скок от едноклетъчни микроби до многоклетъчни организми получаващи енергия от митохондрии.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори