Айнщайн не бил прав за призрачното взаимодействие

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

YouTube
Антония Михайлова

Учени изясниха, че Алберт Айнщайн не е бил прав, съмнявайки се, че в състояние на заплитане могат да се намират не само две квантови частици, но и една. Статия, посветена на работата на изследователите, е публикувана в изданието Nature Communications.

Квантовите частици се намират в състояние на квантово заплитане, при което техните квантови състояния се явяват взаимно свързани. Учените са изяснили, че една частица също може да се намира в състояние на квантово заплитане, при това нейната вълнова функция – функция, която описва чистото състояние на системата – ще се подлага на колапс при опит да се измери състоянието на частицата.

През 1927 г. Алберт Айнщайн нарича мигновения нелокален колапс на вълновата функция призрачно взаимодействие на разстояние, твърдейки, че той противоречи на принципите на квантовата механика.

Физиците са провели експерименти с използването на един фотон, като измерили неговото състояние в една лаборатория и проверили дали това измерване ще предизвика колапс на вълновата функция в друга лаборатория.

Резултатите показали, че Айнщайн не е бил прав и че една частица също може да се намира в състояние на квантово заплитане.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори