Момче откри изгубен град на маите (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Lost City, Santa Marta Colombia. © Andrew Hyde/flikr
Антония Михайлова

15-годишният канадски ученик Уилям Гадури (William Gadoury) твърди, че е открил изгубен град на маите с помощта на спътникови снимки, пише The Independent.

По думите на Гадури към търсенето на загубения град го тласнало странното разположение на градовете на маите, много от които са отделени от реки или големи възвишения. Тъй като маите, както е известно, са се занимавали с астрономия и са водели звезден календар, момчето решило да съпостави звездните карти на индианците с картата на селищата, в които те са живели (предимно полуостров Юкатан и околните територии на юг).

Гадури твърди, че не само е успял да намери съответствия между 22 съзвездия на маите и 117 техни града, но и да открие ново, 23-то съзвездие от три звезди.

Двете светила от трите съответствали на известни индиански градове, а третият липсвал на картата. Тъй като по разположението на звездите неговите координати били приблизително ясни, ученикът решил да изучи спътникови снимки на местността. Той се обърнал към канадската (CSA) и Японската космическа агенция (JAXA), които му предоставили необходимите снимки.загубен град на маитеНа тях Гадури открил структури, които напомняли изоставен град, и той го кръстил K’àak’ Chi’ (Огнена уста).

На две от снимките се виждат правоъгълни и кръгли очертания, очевидно с антропогенен характер. „На снимките се виждат геометрични форми от рода на квадрати и правоъгълници, чийто произход е трудно да се обясни с естествени феномени“, казва специалист от университета на Ню Брънзуик.

Снимките на изгубения град показвали и пирамида (86 метра) и тридесет други структури, а общата площ на загубения град е от 80 до 120 квадратни километра, което го прави четвъртият от градовете на маите.изгубен град на маите ЮкатанСнимките, където може да се разгледат тези подробности, по неизвестни причини не са публикувани, но Le Journal de Montréal твърди, че те били на негово разположение. Тъй като става дума за труднодостъпен район в джунглите на Юкатан, снимки от местността може да не се появят скоро.

Маите са придавали голямо значение на астрономията и звездния календар. Те например са могли да предсказват някои слънчеви и лунни затъмнения, познавали са Полярната звезда и шест планетиот Слънчевата система.

Те са отдавали голямо значение на движението на Венера (за нея и за съзвездията на маите можете да прочетете например тук).

Повечето сведения за астрономията на маите се опират на доколумбови кодекси, чиято интерпретация се явява поле за научни спорове. Но не е известно нищо за налични съответствия между звездната и топографската карта на маите.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори