Бебетата разпознават емоциите на други бебета от пет месечна възраст

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ново изследване показва, че от пет месечна възраст бебетата имат способност да възприемат и разпознават промяната в емоциите и настроението на своите връстници. Изследването направено от екип начело с Рос Флом от Университета Бригам Янг, установява че бебетата могат да разпознават емоционалния си израз още когато станат на пет месеца.

„Бебетата не могат да говорят и да кажат на майка си, че са гладни или жадни, затова първият начин за комуникация при тях е чрез израза и емоциите. Затова те се научават да разпознават емоционалните промени“, казва Флом.

Публикацията в списание Infancy обяснява, че са били изследвани 40 бебета от 3.5 до 5 месеца, като е била изяснена способността им да свържат звуците които издава друго бебе с израза на лицето му. Бебетата са били поставени срещу два монитора. Единият показвал щастливо смеещо се бебе, а другият – плачещо тъжно бебе. Едновременно с това изследователите пускали и аудио запис със съответните гласове. Когато чували щастливи и весели звуци, бебетата гледали към монитора също със щастливо изражение на лицето. Обратно, когато записът бил на плачещо бебе, гледащите се обръщали към монитора с намръщено лице.

Изследването помага да се научи повече за най-ранното развитие на детето. За първите си две години и половина децата научават повече отколкото за целия си следващ живот, казва Фом.
Вече е известно, че бебетата са способни да различават емоционалните изражения на познати за тях възрастни от 6 месечна възраст, а на непознати от 7 месечна възраст.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Антропология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори