Как интелигентните хора се справят с токсичните

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Животът има своите върхове и спадове и навигацията в неговите дебри не винаги е лесна. Един от ключовите фактори, които оказват влияние на нашето благосъстояние и самооценка е наличието на токсични хора в нашия живот.

Но какво точно е токсичен човек? И още: какво трябва да правим, ако имаме такъв в живота си? Ще се опитаме да изследваме как да се справим с токсичните по интелигентен начин.

Кои хора са токсичните?

Всеки изпада в някакви настроения, поради специфики в поведението или различни обстоятелства, но токсичен човек е едно от следните:

  • Побойник (не задължително в буквалния смисъл на думата, но агресивен)
  • Някой, който заплашва и се заканва
  • Манипулативен човек
  • Някой, който се наслаждава на вашия дискомфорт, страдание или нещастие

За нещастие се случва да се натъкнете на такива хора в личния или професионалния си живот (или и двете).

Знанието как да се справяте с такива хора помага в управлението на връзките в живота ви. Ще разгледаме някои техники, използвани от емоционално интелигентните хора при сблъсъка им с токсични персони. Техники, които можете да изпробвате и вие.

Как умните с справят с токсичните

Не оправдавайте тяхното поведение

Поведението на токсичните спрямо вас не може да бъде оправдано. Може обаче да се окаже лесно да намирате извинения за някого. Особено, ако преминава през някаква трудност в живота си.

Всички ние можем да бъдем съотнесени към някакво ниво на хитрост или смяна на настроенията. Но все пак, ако някой се държи гадно с вас, това е неприемливо. Извиняването на нечие токсично поведение води до съмнение във вас самите. Нещо повече, най-вероятно ще има вредно въздействие върху вас.

Дистанцирайте се от този човек

Човек, който изпитва удоволствие от това, да ви кара да се чувствате зле, не е човек, който заслужава вашето време и внимание. Запитайте се дали това е валидно за някоя от личните ви връзки. Ако това е така, може би е време да се дистанцирате от този токсичен човек.

Разбираемо това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Същевременно обаче, помислете какъв ефект оказва този човек върху вашето благосъстояние. Помислете как бихте се чувствали, ако повече не се налага да се справяте с неговото поведение спрямо вас.

Има различни начини за справяне в такава ситуация – при определени хора най-доброто решение е да бъдат напълно отрязани от живота ви. Това може да стане само ако обстоятелствата и момента го позволяват.

Установете граници

В други случаи да отрежеш токсичния не е реалистично решение. В такива ситуации установяването на граници може да е правилната стъпка напред. Накарайте токсичния да си даде сметка за въздействието на действията и поведението си. Това не е лесна задача, но може да го накара да разбере, че отказвате да бъдете притискани.

Установяването на граници означава да поставите себе си под контрол. Вие решавате кога и къде да се срещнете с токсичния. Под ваш контрол е да граничите времето на тези срещи. Това помага да се подготвите ментално за тези срещи и да седнете на шофьорската седалка.

Планирайте реакцията си

Това ни води до следващия метод за справяне с токсичните хора. Веднъж, след като сте установили граници, ще можете да се подготвите с вашата реакция по отношение на това, което въпросният човек ще хвърли срещу вас.

Ако знаете, че той ще ви критикува за определен аспект от живота ви или има конкретен метод да ви скапва настроението, подгответе се да отговорите на това предварително.

Независимо дали ще използвате техники за релаксация или ще подготвите отговора си дума по дума това ще ви даде по-добър контрол върху ситуацията.

Намерете подкрепа

Може би най-важният съвет в ситуации като тази е да намерите подкрепа от онези, които представляват положителните сили във вашия живот – независимо дали става дума за професионален или личен живот.

Идентифицирането на хората, които ви носят сили, ще помогне да изградите бариерите срещу човека, който ви предизвиква със своята токсичност.

Освен това ще имате още една перспектива за ситуацията. Може да получите ценен съвет или друга полезна информация как да се справите с токсичния.

Ценете себе си

На финала: друг важен начин да се справите с токсичните хора е да си дадете сметка за собствената стойност. Осъзнаването на собствената стойност изгражда вашата резистентност към каквато и да било токсичност, хвърлена срещу вас.

Така коментарите и обидите на токсичния няма да имат силно влияние върху вас – вашата вътрешна стойност ще бъде над всичко, което той има да каже.

Финални мисли

Научаването как да се справяме с токсични хора е умение, което за съжаление е полезно за всички ни. За благосъстоянието ни е важно да научим как да редуцираме негативното влияние на токсичните.

Установете, кои са токсичните хора около вас и търсете професионална помощ, ако поведението им отива отвъд токсичното.

Източник: Learning Mind.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори