Биолог отглежда човешки уши от ябълки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


На думи това напомня магия, но в действителност е сериозна наука – статията за отглеждането на човешки уши от ябълки е публикувана в изданието PLOS One.

За да се отглеждат тъкани и органи от клетъчни култури, е необходим скелет, който да задържа клетките. Андрю Пелинг (Andrew Pelling) от университета на Торонто и екипът му използва ябълката като целулозен „скелет“.

Учените изчистват от късче ябълка сорт Макинтош клетките, съдържащи ДНК, и остава целулозното скеле с множество кухини. Върху това скеле може да се „посадят“ всякакви клетки – мускули на мишки и човешка кожа – всичко расте еднакво добре.

уши от ябълкиПелинг и колегите му отглеждат уши на ябълково скеле не само защото могат – ябълките, за разлика от напечатаните на 3D изкуствени скелети от биосъвместими материали, са много евтини.

Това позволява съществено да се свали стойността на производството на изкуствени органи и тъкани.

Сега Пелинг работи над нов проект – той се опитва да разбере как може да се използват порестите стъбла на аспержите за отглеждане на изкуствени кръвоносни съдове, нервни клетки или гръбначен мозък.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори