Геофизици описаха възможна катастрофа за 500 милиона души

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Doc Searls/Flickr
Антония Михайлова


Геофизици описаха катастрофа, която може да настигне повече от 500 милиона души, живеещи в районите на делтите на реки. Изследването е публикувано в изданието Science Advances, съобщава Lenta.ru.

В лабораторни условия учените са моделирали наводнение, което може да настъпи в условията на глобално затопляне и да потопи огромни обитаеми територии. Провеждането на изследването в реални условия е невъзможно поради мащаба на явлението.

В същото време учените, въз основа на идеята за хидродинамичното подобие, са моделирали наводнение в делтата на река и са изучили механизма на неговото протичане. Според геофизиците това може да помогне да се намалят щетите от стихийни бедствия и да се спаси животът на милиони хора.

Ganti et al. Sci. Adv. 2016; 2 : e1501768

Ganti et al. Sci. Adv. 2016; 2 : e1501768

Причини за унищожаването на делтите на реките са повишението на морското равнище, океанските бури, слягане на ландшафта и намеса на човека.

Тези събития водят до преструктурирането на наносите от дънни отлагания и чакъл – изхвърлянето им на брега или в морето.

Главният извод от изследването, проведено от учените, се заключава в това, че ключова роля в преструктурирането на наносите играят процеси, протичащи на строго определено място в делтите на реките. С това учените обясняват размерите на речните делти и механизма на тяхното възникване.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори