Бива ли любов без обоняние?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Poulsen Photo / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Под любовни аромати обикновено се разбират феромоните, широко разпространение в животинския свят. Усещат ли ги хората и оказват ли те влияние върху човешкото поведение, учените спорят и до днес. Естествено, освен феромоните има още безброй видове парфюмерийна продукция, ароматизатори и т.н., чиито аромати помагат на партньора да се „разгорещи” и засилват желанието. Но тук иде реч именно за сексуално влечение, а не за любовта като трайно и сложно социално взаимодействие.

За да разберат влияе ли обонянието на любовта, изследователите от Дрезденския технологичен университет в Германия се обърнали към хора, които поради заболяване или по други причини не усещали добре миризми. В изследването взели участие мъже и жени между 18 и 46 години. Оказало се, че нарушението на обонянието влияе на способността за сближаване с друг човек, макар при мъжете и жените това да се проявява в различни форми.

Така например на мъжете, които не са в състояние да усещат миризми, не им вървяло в любовта – средно те имали пет пъти по-малко партньорки, отколкото мъжете с нормално обоняние. Психолозите го обясняват с това, че нарушаването на обонянието се съпровожда с по-внимателно, дори плахо поведение. Ако мъжът не усеща аромати, това го прави по-неуверен в себе си – дори поради това, че не знае как мирише самият той.

При жените нямало такава разлика в броя на партньорите, но при тях се забелязвала качествена разлика – ако жената не усещала миризми, нейните отношения били несигурни, нестабилни и тя по-малко се доверявала на своя партньор. Това не се отразявало на контактите с приятели, тоест лошото обоняние оказвало влияние само когато ставало дума за отношения от по-близък и интимен характер.

Както заключават изследователите в сп. Biological Psychology, обонянието наистина влияе на формирането на социални връзки и в това човекът не се различава силно от животните. Тук не може да не споменем една от най-известните книги от световната литература – романа на Патрик Зюскинд „Парфюмът. Историята на един убиец”.

Та ако отсъствието на обоняние влияе зле на социалното поведение, то как стоят нещата с прекалено острото обоняние?

Източник: The Independent

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори