Четирите споразумения, които ще променят живота ти, според културата Толтек

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CC0 Public Domain
Ивайло Красимиров

В популярния бестселър Четирите споразумения Дон Мигел Руиз описва принципите, които трябва да се спазват, за да създаваме любов, щастие и мир в живота си.

Животът според тези прости, но мощни принципи, може да е предизвикателен, но ще доведе до трансформация към добро.

Споразуменията се коренят в мъдростта на Толтек, култура, която доминира района на централно Мексико в периода 900 – 1168 г. Толтек са се стремили към овладяване на съзнанието чрез дисциплина на личността.

Четирите споразумения предлагат стъпки към постигане на личностна свобода и живот в мир и любов. Те са прости, но дълбоки и мъдри. Ето есенцията от тях.

  1. Бъди безупречен в думите си

В думите има голяма сила, затова трябва да се стремиш да ги употребяваш внимателно. Избягвай клюките и разпространяването на слухове по отношение на другите, не използвай думи, за да причиняваш вреда другиму. Вътрешните ти мисли също са думи, трябва да се увериш, че те не са критични по отношение на теб или друг. Говори почтено. Казвай само това, което наистина мислиш. Споделяй своята истина колкото е възможно по-ясно и използвай силата на думите в посока на истината и любовта. Така ще бъдеш винаги безупречен в думите си.

  1. Не приемай нищо лично

Лесно е да приемаш нещата лично, когато другите те критикуват или разочароват. В действителност нищо от това, което другите правят не е заради теб. Нещата, които другите правят са проекция на това, което получават в живота си, всичко е оформено от други фактори, не от теб. Когато осъзнаеш това, ще разбереш, че мнението им не се отнася точно за теб. Когато придобиеш имунитет към мнението и действията на другите, няма да си жертва на безсмислени терзания.

  1. Не прави предположения

Лесно е да предположим, че знаем всичко в дадена ситуация, както и че разбираме в пълнота гледната точка на другите. В действителност, това много рядко е истина. Ние почти никога те сме наясно с истинското естество на дадена ситуация, нито с това, как ще се развие тя. В допълнение, обикновено не знаем какво другите искат от нас. Вместо да правим предположения, трябва да намерим смелостта да задаваме въпроси и да изразяваме това, което наистина искаме. Когато се научим да комуникираме ясно с околните, успяваме да избегнем недоразуменията и излишната драма. Това споразумение има силата да трансформира напълно връзките в живота ни.

  1. Винаги давай най-доброто от себе си

Трудно е да се знае, кое е най-доброто, което може да се направи в дадена ситуация. Най-доброто от теб, може да не е перфектното решение и да допуснеш грешка. Начинът, по който управляваш най-доброто от себе си, ще се промени с практиката и опита. Най-доброто от теб може да е променлива величина поради стрес, заболяване или трагедия. Ако обаче следваш предишните споразумения колкото може по-точно, ще успяваш да даваш най-доброто от себе си. Когато знаеш, че си опитал да дадеш най-доброто, ще се чувстваш щастлив с резултата и ще намериш вътрешен мир.

Когато даваш максимума, избягваш самокритиката и съжалението. Знаеш, че си опитал да направиш възможното и че никой не може да направи повече от това.

Използването на четирите споразумения може да преобърне живота ти от страх и безпокойство към мир и любов. Трябва да си наясно, че не винаги е лесно да се спазват споразуменията, че може да се чувстваш обезсърчен, когато се проваляш.

Освен това не е задължително да започнеш да живееш перфектно веднага, само защото си решил да следваш споразуменията. Когато решиш да да започнеш, ти подлагаш на изпитание своите вярвания и навици, които си научил и придобил през живота си. Новите навици се нуждаят от време, за да се утвърдят.

Научени сме да говорим, без да се замисляме върху думите си. Нужно е време за промяна на навиците ни за говорене, така че да държим сметка за последствията от думите ни. Научени сме да предполагаме за толкова много неща, че дори не си даваме сметка, какво приемаме за чиста истина. Нов начин на мислене е необходим, за да се преодолеят тези грешни вярвания. Предполагаме, че когато някой има мнение за нас самите, гледната му точка е валидна. Нужно е време и практика, за да се научим да не приемаме лично тези мнения. Да се научиш да гледаш по различен начин върху тези области на вярванията си е голямо предизвикателство и отнема време.

Може да не успееш да следваш четирите споразумения перфектно от първия ден, но „дай най-доброто от себе си“. Само така ще намериш мир и хармония, а животът ти ще се подобрява ден след ден.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори