Близнаците общуват помежду си още в утробата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Всяка майка знае, че новороденото ѝ вече е социално същество. Бебетата предпочитат да гледат лица вместо предмети и дори могат да имитират физиономии. Ново изследване показва, че социалните взаимоотношения започват още в утробата. Близнаците започват да комуникират помежду си още от четиринадесетата седмица на бременността.

Изследователи от университетите в Торино и Парма (Италия) наблюдавали с ехографи близнаци за по 20 минути на ден. Още на четиринадесетата седмица те започвали да посягат към другарчетата си. В следващите седмици броят на движенията към съседа се увеличават многократно, а случайните движения на крайниците намаляват значително. Към осемнадесетата седмица близнаците вече прекарват повече време заедно, отколкото поотделно. Около 30% процента от движенията им са насочени към съседчето. Тези движения – докосване на главата и гърба на близнака – продължават по-дълго и са по-координирани от всички други.

Резултатите показват, че близнаците осъзнават присъствието на другия в утробата и предпочитат да контактуват с него, но също така общуват и по по-специален начин. Взаимодействието между тях изглежда планирано, казва съавторът на изследването Кристина Бекио (Christina Becchio) от Торинския университет. „Тези открития ни принуждават да преосмислим появата на социалното поведение.“

Фактът, че ембрионите могат да контролират действията си в утробата, не е изненада. Един от съавторите – Виторио Галесе (Vittorio Gallese), който е невробиолог в университета в Парма – е доказвал преди, че ембрионите извършват умишлени и сръчни движения още на петия месец от бременността. Бекио смята, че присъствието на близнак ускорява двигателните умения.

В бъдеще учените планират да разработят диагностични тестове, които систематично да проследяват движенията на ембрионите в утробата. Моделите на активност ще предсказват бъдещото двигателно развитие или недъзи в него, като например аутизъм, смята Галесе.

„Утробата е първото и най-важно място, в което ембрионът развива себеосъзнаването си и усещането за присъствието на други.“

Scientific American

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори