Богът на Нил излезе от реката (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Водолази са извадили от дъното на Нил 5,4-метрова статуя на древноегипетски бог, на която сега могат да се любуват всички желаещи.

Още през 2012 година международна група подводни археолози под ръководството на Франк Годио е извадила от дъното на делтата на Нил истински съкровища на Древен Египет. Установено е, че находките произхождат от градовете Хераклион и Канопус, потънали през VIII век. Сега на тези артефакти може да се наслаждава и публиката, пише  Daily Mail.

Франк Годио, основател на Европейския институт за подводна археология в Париж, е бил в състава на първата изследователска група, открила Древноегипетската Атлантида в залива Абукир под триметровата дебелина на тинестото дъно. Според исторически източници Хераклион, главно египетско пристанище преди образуването на Александрия, е бил един от най-големите търговски центрове от средиземноморските страни. Канупос се смятал за своеобразно място за поклонение на древните египтяни – на негова територия е имало множество храмове.

Разбира се, имената на египетските градове, които са фиксирани в историята, са дали гърците, докато от древните египтяни Канопус е наричан Пекуат, а Хераклион – Тонис.

За първи път археолозите се докоснали до загубения под водата град през 1984 година, след което в продължение почти на 30 години са го изследвали. Всяка нова подводна експедиция попълва колекцията от артефакти с нови съкровища. При едно от последните гмуркания преди около четири години археолозите са намерили 2-метрова глинена стела с йероглифи.

Както по-късно установили учените, тя съдържа постановление, прието в Саис, за размера на данъците, които били прибирани от гръцките търговци.

Освен това били открити много златни накити, принадлежали на фараони и древноегипетския елит. Сред скъпоценностите се срещат и такива, които са използвани за приношения на боговете, по-конкретно на Озирис – владетел на задгробния свят.

Египтяните вярвали, че колкото повече дарове поднесат на Озирис, толкова по-благосклонен ще бъде той към нас в царството на мъртвите. Сред даровете са открити и малки лодки.бог Хапи, Египетска Атлантида, ХераклионНай-много учените били поразени от открита статуя на божеството на река Нил – Хапи, един от най-почитаните в древноегипетската митология. Древните египтяни го молели за чести и обилни дъждове, които да предпазят нивите от суша и да донесат богата реколта. Него молели и да не допуска наводнения и разливи на Нил.

Жителите на Древен Египет си представяли Хапи като дебел мъж с големи женски гърди, а на папирусни изображения го оцветявали с цвета на речната вода – син или зелен.

Извадената статуя днес се смята за най-голямото от известните скулптурни изображения на Хапи – тя е висока повече от пет метра и тежи около шест тона. Находката е датирана от IV в. пр.н.е.

След откриването на артефактите през 2012 година и серията изследвания учените започнали да се готвят за специална изложба в Британския музей. Съкровищата, извадени от дъното на Нил, ще бъдат изложени пред обществеността още в края на този месец.Хераклион, Египетска АтлантидаИзложбата, наречена „Потъналите градове“, ще продължи до ноември тази година. Освен наскоро извадените предмети ще бъдат представени екземпляри от собствената колекция на Британския музей. Тя се смята за една от най-големите в света и наброява повече от 66 000 експоната.

Сред тях са многобройни каменни саркофази, статуетки на божества и папируси, а истинските брилянти на колекцията са гранитна фигура на Аменхотеп III, скулптура на Рамзес II и листове от Книгата на мъртвите – сборник със заклинания, които според вярванията на древните египтяни трябвало да помогнат на починалите да продължат благополучно съществуване в отвъдния свят.

На изложбата „Потъналите градове“ ще бъдат представени и антики, специално донесени от Египет. Например от родината на фараоните ще пристигне скъпоценна огърлица от лазурит, принадлежала на Шешонк II.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори