Мистериозни татуировки на египетска мумия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Anne Austin
Антония Михайлова

В гробница на територията на Деир ел Медина в Египет археолози са открили уникална мумия на жена, чиято шия, рамене и гръб са покрити с множество татуировки с предполагаем религиозен смисъл. Това са разказали учените на годишната среща на антрополозите в Станфорд.

„Откъдето и да погледнете тази жена, винаги ще виждате два чифта очи на богове, които се взират във вас. Нанасянето на тези татуировки трябва да е отнело много време и част от тези процедури е била доста болезнена. Това, че жената се е подложила на такива мъчения, говори, че тя и околните са вярвали в божествената сила на тези татуировки“, казва Ан Остин (Anne Austin) от Станфордския университет, цитирана от сп. Nature.

Татуировките, които претендират за най-древните образци на подобно изкуство в историята на човечеството, са открити сравнително случайно. Те изучавали мумии, открити от френски археолози през XIX век недалече от прочутата Долина на царете, в селцето Деир ел Медина, където е било разположено селището на занаятчиите, строили гробниците на „владетелите на двете царства“.

© Anne Austin

© Anne Austin

Всички мумии, станали обекти на изследването, са били погребани предполагаемо през 1300-1070 г. пр.н.е., в епохата на фараоните от 19-а и 20-а династия: Рамзес I и неговите наследници.

Изучавайки останките на жената, от която е останало само тялото, Остин случайно забелязала необичайни ивици на нейната шия, които тя първоначално взела за рисунка, нанесена върху тялото след мумификацията.

Както разказва археологът, прости татуировки във вид на линии и точки са намирани и по-рано върху египетски мумии, затова Остин решила да разгледа тялото на покойната с инфрачервен скенер, способен да „прониква“ на няколко милиметра в кожата и да показва дали рисунката се явява татуировка, или не.

Както показало сканирането, кожата на жената е била украсена от рекорден брой татуировки – общо те били повече от 30 и всяка част от нейното тяло била украсена от една или няколко рисунки.

Например бедрата били украсени с рисунки на лотос, на ръцете имало крави (свещени животни на богинята на красотата Хатор), а на раменете били разположени рисунки на павиани. Раменете, шията и гърбът на жрицата са били покрити с рисунка на „очи“ – така наречените Уаджет, или Очите на Хор. Подобни символи, нанесени върху амулети и други накити, се смятали за силни талисмани, защитаващи притежателите от уроки, болести и други вреди.

Както отбелязват учените, участващи в конференцията, досега подобни татуировки не е откривал никой, затова тяхното предназначение и роля в живота на древноегипетското общество остават загадка.

Според Остин подобни рисунки може да отразяват социалния статус на тяхната притежателка, която очевидно се явява жрица на Хатор. Рисунките на свещени животни може да са подчертавали нейните движения и действия при религиозни обреди, а очите на Хор да подчертават свещения ѝ статут.

Остин и останалите археолози възнамеряват да изучат и другите мумии, открити през XIX век в надеждата да открият нови татуировки и да разкрият тяхната същност и предназначение.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори