Богът на злото не е толкова зъл

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Локи
Локи, държащ рибарска мрежа. В скандинавската митология той е изобретил рибарската мрежа за хората. Wikimedia Commons
Димитър Димитров

От доста време насам Локи , богът на злото в скандинавската митология, е демонизиран и описван като зло същество. Но наистина ли е така?

В много митологии се срещат божества, които са нито добри, нито лоши – неутрални същества, които поддържат баланса в Вселената. Истината е, че Локи най-вероятно представлява точно това.

В някои легенди се споменава за съществото Дормаму, което е въплъщение на бойното поле, където добро и зло се срещат, за да воюват. Ако едната страна вземе предимство, Дормаму се намесва и изравнява баланса на силите.

В скандинавската митология Локи е точно такъв образ – върши злини, но и добрини. Локи помага за построяването на великия палат на боговете. След това успял да набави голям брой ценни предмети за божествената раса Аезир, сред които чука на Тор, пръстена Друпнир, копието на Один и много други. Също така злото не е изначално в Локи. То се вселява в него, когато богът поглъща сърцето на злата вещица от Асгард.

Повече можете да научите в Древните.

Ancient Origins

Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори