„Боинг” успешно изпита боен лазер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© US Navy
Антония Михайлова

Американската компания „Боинг“ практически завърши разработката и изпитанията на ново оръжие – боен лазер, който Армията на САЩ може да използва и по суша, и по море.

Тази система носи названието HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) и е предназначена за унищожаване на ракети, снаряди и безпилотни апарати.

Първите изпитания на разработката се състояли през 2011 година, но преминали в обстановката на секретност. Според наличната информация сумата на договора между „Боинг“ и властите на САЩ е само $36 млн.

За първи път Американската армия се отчита за изпитанията, които се състояли в края на ноември и началото на декември 2013 година на полигона Уайт Сандс. Тогава лазерната инсталация с мощност 10 квт успяла да отрази над 90 минометни изстрела и да унищожи няколко безпилотни апарата.

Сегашната версия на HEL MD е монтирана на Palletized load system. Освен самия боен лазер в състава на системата влиза радиолокатор EMMR (Enhanced Multi Mode Radar), който открива целите за самия лазер. Заедно те представляват система за управление на огъня. А сред целите, които може да поразява инсталацията, има дори крилати ракети.

И все пак като главна заплаха разработчиците на HEL MD посочват безпилотните апарати и минометните снаряди, от които инсталацията ще защитава военните.

Поредните изпитания на бойния лазер са преминали на 4 септември 2014 година на базата на ВВС на САЩ „Еглин“, разположена на залива Чоктохатчи. Независимо от лошото време – силен вятър и мъгла – изпитанията преминали успешно: HEL MD поразила всички цели, сред които имало няколко безпилотни апарата и 60-милиметрови минометни изстрели.

Тези изпитания окончателно доказват универсалността на инсталацията – тя може да се използва както на суша, така и по море. Освен това факторът време не оказва никакво влияние на EMMR, който насочва лазера към целта.

В бъдеще мощността на лазера ще бъде увеличена до 50 квт, а след това – и до 100 квт. Това няма да е трудно, тъй като литиево-йонните батерии, с които работи HEL MD, се зареждат от дизелов генератор с мощност 600 квт. При рационално използване на ресурсите на въоръжение може да се поддържат до няколко десетки подобни мобилни комплекси.

Смята се, че в бъдеще бойните лазери ще се използват като оръжие и на бойни самолети. Такива лазери трябва да отговарят на няколко условия, например да могат да функционират на височина до 20 км и скорост до 3000 км/ч. Така те ще бъдат поставени на изтребители шесто поколение.

Първите изпитания на подобни инсталации са набелязани за 2022 година, а дотогава Американската армия ще използва и модернизира High Energy Laser Mobile Demonstrator.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори