Британският „клекбус” тръгва на първи рейс (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© SWNC
Антония Михайлова

Първият биоавтобус във Великобритания, който работи с човешки и хранителни отпадъци, започва да осъществява редовни рейсове между Бристол и Бат от 25 март.

Гориво за него е биометан, основа за който предоставят 32 674 домакинства. Според създателите един пълен резервоар е достатъчен, за да измине Bio-Bus 300 километра – такъв обем „суровина“ могат да „изработят“ петима души за година.

Жителите, „предоставящи“ горивото, ще получат един ден безплатно возене, става ясно от сайта на транспортната компания First West of England, която ще отправи на път биоавтобуса.

Фекалният автобус с вместимост 40 души ще изминава маршрут с дължина 24 километра четири дни седмично. Гориво за нещо ще бъдат преработени битови отпадни води и хранителни отпадъци.

Дали този автобус ще остане единствен, или ще се появят и други, зависи от успеха му, казват авторите на „метановия проект“.

„От момента на своята поява миналата година биоавтобусът привлича всеобщо внимание и затова настъпи моментът да го пуснем в градския трафик на постоянна основа – разказва изпълнителният директор на транспортната компания Джеймс Фрийман. – Редовният рейс на този автобус ще стане начало за сериозни дискусии по въпроса, как следва да се попълни градският транспорт и кое действително е добро за околната среда.“

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори