Япония успешно опита изпращане на слънчева енергия от Космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Огромна орбитална станция за събиране и изпращане на слънчева енергия на Земята ще се появи след десетилетия, но първата важна крачка към това вече е направена..
©Japan Space Systems
Антония Михайлова

Най-добре е слънчева енергия да се събира в ширини, където има най-малко облачни дни, а най-добре е това да става директно от Космоса, където изобщо няма облаци.

Инженерите разбират, че макар и това да е най-ефективният начин, за създаването на система по изпращане на енергия от Космоса се изискват доста време, средства и усилия.

Японската компания Mitsubishi Heavy Industries е направила крачка напред към осъществяването на тази мечта – те успешно са изпитали система за изпращане на слънчева енергия от Космоса на Земята.

Безжичната демонстрационна система изпрати 10 киловата по микровълни от предаващо устройство към приемник, отдалечен на 500 метра. И макар за реална връзка с Космоса това разстояние да е недостатъчно, инженерите твърдят, че първата крачка вече е направена и бъдещото развитие на системата е само въпрос на време.

Изпращането на енергия, според авторите на експеримента, е било потвърдено с просто доказателство – запалването на лампички по целия път на нейното преминаване. Засега не е известно какъв процент енергия е успял да преодолее цялото разстояние и да стигне до приемника, но той явно е по-висок, отколкото в предишни експерименти.

Слънчевите панели за максимално ефективно събиране на енергия трябва да са разположени на 36 000 км от повърхността на Земята.
© JAXA

Забележително е, че прогресът при технологията е доста голям – само няколко дни преди този експеримент учените изпратиха 1,8 киловата на 55 метра. По думите на представители на Японската космическа агенция JAXA, участващи в опита, в бъдеще скоростта на развитието на технологията може да нарасне. Разбира се, при необходимите интелектуални и финансови инвестиции.

Инженерите твърдят, че въпросната демонстрация е само проверка на жизнеността на концепцията. В бъдеще Mitsubishi Heavy Industries планира да построи огромна орбитална станция по събиране на слънчева енергия и изпращането ѝ на Земята чрез микровълнов силов лъч.

Според изчисленията в идеалния случай космическите слънчеви панели би трябвало да се разположат на геостационарна орбита (36 000 километра от повърхността на Земята).

В хода на изпитанията учените са успели да потвърдят ефективността на системата за управление, която контролира работата на микровълновия силов лъч, по който слънчевата енергия се изпраща на нашата планета.

Анализът на резултатите от теста е показал, че системата може да издържа и големи енергийни натоварвания при неголеми модификации.

Построяването на пълномащабна космическа станция за събиране на слънчева енергия изисква съществени финансови инвестиции от частни компании и държавни средства. Също така е необходимо да се привлекат редица специалисти, които да направят системата максимално ефективна и безопасна за хората и природата.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори