Бъдещето на споделената икономика: няма да се налага да притежаваш каквото и да било

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

faungg's photos
Ивайло Красимиров

Имуществото на 29 годишен американец през 1960: къща с двор, кола, стерео уредба.

Имуществото на 29 годишен американец през 2018: сгъваем велосипед, поръчан от Craigslist, лаптоп, чифт хубави слушалки, смартфон със счупен екран.

Виждате ли това, което аз виждам? Притежаването на неща е част от историята на миналия век.

Услуга, наречена Fat Lama скоро ще елиминира последния бастион на собствеността.

Fat Lama стартира в Обединеното Кралство преди около 2 години, но наскоро събра 10 милиона долара финансиране и планира международна експанзия, съобщава Business Insider.

Целта на сайта е проста: позволява на потребителите да взимат и отдават под наем „почти всичко“ – от класически VW кемпер до високотехнологичен дрон. Наемодателят иска малка сума, а наемателят пести време и пари и има достъп до по-добри неща.

Така наречената икономика на споделянето – система на колаборация, в която определена група споделя достъпа си до определени стоки и услуги – вече може да се наблюдава в почти всеки аспект на живота ни.

Ползваме превозите на Uber, “букваме” си хотел през AirBnB, наемаме велосипеди и електрически скутери, за да обиколим центъра и дори наемаме офис пространство през приложение.

Но каква полза бихме имали от това да не притежаваме нищо? Да не би да ни баламосват да се откажем от активите, които нашите предшественици толкова обичат? Когато всички Uber-и се скапят, ние ще останем голи и сами, без да можем да си оправим колата или дори да завием електрическа крушка и ще трябва да търсим подслон под купчина счупени електрически скутери.

Ето няколко причини, защо споделената икономика и Fat Lama са хубаво нещо:

Освобождават ни от отговорност. Например застраховката за защита на домакина при AirBnB позволява искове за имуществени вреди до 1 милион долара, ако някой реши да потроши инвестиционния ти апартамент. Застраховката на наемодателя при Fat Lama осигурява застрахователно покритие до 25000 паунда (около 35000 долара).

По-малко хвърлени пари на вятъра: Защо да купуваш кола, ако можеш да си извикаш Lyft? Същото важи и за Fat Lama. Просто да наемеш липсващата част от екипировката, която ти трябва само за уикенда, е не просто по-евтино, а означава, че всички ние ще консумираме по-малко – критично важно в условия на намаляващи ресурси на планетата.

Разбира се, застраховката може ви подведе, да се променят условията и т.н. Може да се променят условията на ползване, може да възникнат форсмажорни обстоятелства, може компанията да фалира и вие да изгубите почва под краката си, възможно е в крайна сметка да платите много повече, отколкото сте договорили.

Освен това споделената икономика разчита на … знаете … почтеността на хората. Ако те започнат да осират споделените електрически скутери, как да им се доверим за каквото и да било друго? За да споделяме това, което имаме, трябва да се разбираме.

Fat Lama планира американска експанзия в следващите години. Изглежда ще успее да се вмести на пазара по напълно естествен начин.

„Хората в САЩ са свикнали да монетизират своите къщи и коли“, казва изпълнителният директор Чаз Енглендър пред Business Insider. “Uber и Airbnb стартираха в Щатите, така че концепцията за споделяне на притежанията вече е позната там.”

Икономиката на споделянето като цяло расте. Uber наскоро съобщи, че планира да разшири транспортните опции. Хората дори наблюдават блокчейн технологията като възможност за развитие на споделената икономика на бъдещето. Но ще се наложи да се разбираме със съседите.

Автор: Виктор Тангерман
Източник на оригиналната статия: Futurism.com

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори