VW показа автомобила си за споделени пътувания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

VW MOIA e ван със специално предназначение: споделени автономни градски пътувания.
Ивайло Красимиров

Въпреки протестите срещу Uber и забраната на фирмата в редица страни по света, споделеното пътуване определено е част от бъдещето.

Фолксваген показа своя електрически вариант на автомобил за споделени пътувания. Проектът е наречен MOIA и в окончателния си вид ще бъде поддържан от автономни коли, без водач.

Проектът ще стартира още идната година в Хамбург, където ще се движат 200 вана на VW MOIA, в началото с шофьори.

Пътниците ще си подсигуряват услугата със специално приложение за смартфон. Виртуални спирки ще има на 100-150 метра в градовете, където услугата ще се предлага. Шефът на проекта MOIA Оле Хармс изрази амбициозни цели: планът е до 2025 г. в Европа и САЩ да се движат 1 милион автомобила за споделено пътуване само по този проект.

Автомобилите ще са специално произведени за тази цел, с възможност за автономно движение, но при първата версия, която ще тръгне от 2018 г. в Хамбург, автономната част ще липсва.

06c71e9641a7b59b1ce019060db26ff6

Шатълът произведен от VW е достатъчно привлекателен и луксозен. Изцяло електрически, той ще може да изминава с едно зареждане 300 км и ще зарежда за 30 мин. до 80% от своя капацитет. От фирмата са сигурни, че бизнесът ще бъде ефективен дори и без автономната част.

От MOIA обявиха, че цените на техните шатъли ще бъдат по-ниски от тези на такситата, но по-високи от цените на градския транспорт.

Фолксваген разработи минивана само за 10 месеца и производството може вече да започне в завода на концерна в Оснабрюк.

Освен VW, подобни електрически шатъли разработват и Volvo, Ford и GM. Включването на подобни индустриални гиганти в плановете за споделени автономни градски пътувания е гаранция, че те ще се случат, при това по-скоро отколкото мислехме.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори