Чакаме астрономите да обявят велико откритие

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Swinburne Astronomy Productions
Антония Михайлова

Американските астрофизици се готвят днес да направят изявление, в което според очакванията на научната общественост става дума за откриването на реликтовите гравитационни вълни – значително експериментално доказателство на теорията на Айнщайн.

Сред космолозите от цял свят вървят упорити слухове, че екип американски изследователи са успели да регистрират реликтови гравитационни вълни – ехо от Големия взрив, родил нашата Вселена преди почти 14 млрд. години.

Предположенията на научната общественост се основават на изявленията, които се готви да направи Харвард-Смитсъниънският център по астрофизика. Ако учените наистина успеят да получат доказателства за съществуването на гравитационни вълни, това ще стане голямо откритие в областта на космологията и физиката на елементарните частици.

Гравитационните вълни се явяват непотвърдено експериментално следствие от общата теория на относителността на Айнщайн. Забележително е, че обявяването на това откритие почти съвпада със 135-годишнината на великия учен, роден на 14 март.

Гравитационните вълни напомнят на едва видими вълни в тъканта на Вселената, която пренася енергията през пространството подобно на океански вълни.

Експериментално доказателство за съществуването на гравитационни вълни – откритието, което се очаква вече много десетилетия. То безспорно ще донесе на своите автори заслужена Нобелова награда за физика.

„Ако те в понеделник обявят, че са открили гравитационните вълни, ще бъде необходимо доста време, за да се убеди научната общественост в автентичността на представените доказателства“, казва Хираня Перис, космолог от Лондонския университетски колеж, цитирана от Guardian.

Откриването на гравитационните вълни от Големия взрив ще помогне на учените да разгадаят тайната на раждането на нашата Вселена.

Ако сигналът е бил регистриран, то това вероятно е станало с телескопа Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), който се намира на Южния полюс. Неговото предназначение е регистрирането на всички небесни сигнали в микровълновия фон.

Очаква се откритието на учените да бъде обявено в понеделник вечерта.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментари

 • Никой не изисква от вас да вярвате в каквото и да е .Едното е отхвърлена теория ,а другото научно откритие ..
  Айнщайн сам е отхвърлил и признал за негодна теорията си.Въобще не сте вникнали в статията , ако изобщо сте я прочели цялата.Подобни невежи изказвания говорят само за вярата ,че с подобни лековерни съждения се води един едноизмерен живот. Ако бих могъл да ви помогна, то това би се изразило в следния съвет: Извади си главата от пясъка и не говори за това което не разбираш в противен случаи ще се въвлечеш в ситуация , от която ще излезеш много засрамен.

  :) 18 март 2014 00:30 Отговор
  • Статия „Прибързано ли гръмнаха шампанско за ехото от Големия взрив?“ Кой сега излезе засрамен ?!Както предполагах това може да са всякакви гравитационни вълни ,може да е от сблъсък или взрив на голямо космическо тяло,затова сега ти си извади главата от пясъка и не вярвай на всяко нещо казано от учените,а само доказано!!Те понякога трябва да оправдаят заплатите си!!

   Eмо 19 април 2014 17:10 Отговор
 • Преди 3 седмици има ваша публикация
  Неизвестна теория на Айнщайн твърди: Вселената не се е родила в Големия взрив,сега се казва точно обратното,на кое да се вярва незнам!!

  Емо 17 март 2014 17:06 Отговор
  • ..и те се чудят гОрките!!!
   За какво им да знаят не ми е ясно!

   123 17 март 2014 21:50 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори