Как се разчитат картите на затъмненията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Второто слънчево затъмнение за тази година (първото беше на 20 март и беше пълно) ще се състои на 13 септември, неделя, и ще бъде частично.

Максималната му фаза ще бъде 0,79 и ще може да се наблюдава само в Южна Африка и Антарктида.

13-09-2015-eclipseЗатъмнението ще настъпи 1,2 дни след като Луната е преминала апогея (най-отдалечената от Земята точка от своята орбита) и две седмици преди пълното лунно затъмнение, което ще се състои на 28 септември 2015 година и което ще може да видим и ние.

Как се четат картите на затъмненията

Умението да четете картите на слънчевите затъмнения ще ви помогне самостоятелно да определяте условията на затъмнението във вашия град.

В астрономическите справочници и на специалните сайтове може да се открие информация по обстоятелствата на слънчевите затъмнения – текущи и бъдещи. Често подобна информация се съпровожда от карти, подобни на тази: слънчево затъмнениеМного хора не знаят как се четат такива карти, какво означават разноцветните криви и надписите отстрани. Още повече че текстът на тях обикновено е на английски език, а терминологията е малко специфична.

Всъщност на тези схеми е дадена практически изчерпателна информация за затъмнението, а за любителите на астрономията – често и подробна. И все пак разбирането на подобни карти е доста полезно. Нека да видим изображението долу.

© Мегавселена

© Мегавселена

Преди всичко на картата се посочва типът затъмнение.

Total  означава пълно затъмнение, тоест затъмнение, при което Луната изцяло закрива Слънцето поне в една точка на земното кълбо.

Partial  е частично затъмнение – тогава Луната не закрива Слънцето изцяло и по повърхността на Земята преминава само полусянката на спътника.

Annular  е пръстеновидно затъмнение, което възниква, когато Луната, макар че изцяло закрива Слънцето, видимите ѝ размери на тази дата са по-малки от видимите размери на Слънцето и около Луната възниква ослепителен пръстен от слънчева светлина. Такива затъмнения се случват, когато Луната се намира близо до апогея, най-далечната от Земята точка от своята орбита.

И накрая, терминът hybrid  означава хибридно затъмнение, когато в някои местности затъмнението се наблюдава като пълно, а в други – като частично.

След това са посочени номерът на Сарос и възелът от лунната орбита, в който ще настъпи затъмнението. Възходящият възел се обозначава с буквата A (ascending), низходящият – с буквата D (descending).

Вдясно горе се посочват датата и времето на настъпване на максималната фаза на затъмнението (TDT – земно динамично време). Тъй като динамичното време, макар и незначително, но се отличава от Световното време, поправката делта T се посочва вляво долу на такива карти.

Световното време е равно на динамичното минус ΔТ (UT1 = TD – ΔT). На изображението тук ΔТ е равно на 70 секунди.

Параметърът гама е равен на разстоянието между оста на конуса на лунната сянка и центъра на земното кълбо, и се измерва като част от радиуса на Земята. Ако оста на лунната сянка в момента на максималната фаза на затъмнението преминава през центъра на земното кълбо, то гама е равна на нула.

Ако едва докосва края, то гама е равна на 1. Ясно е, че при гама над 1 лунната сянка преминава встрани от земното кълбо и затъмнението се явява частично.

Параметърът Alt. (altitude) вдясно долу обозначава височината на Слънцето над хоризонта в точката на максималната фаза.

И накрая, параметърът Dur. (duration). Това е продължителността на пълната фаза за пълните и пръстеновидните затъмнения или продължителността на максималната фаза за частичните.

Сега нека разгледаме цифровите обозначения.

 1. Северна граница на полусянката на частичната фаза на затъмнението.
 2. Линията на земното кълбо, където затъмнението завършва с изгрева на Слънцето.
 3. Линията на земното кълбо, където максималната фаза на затъмнението е с изгрева на Слънцето.
 4. Линия на земното кълбо, където затъмнението започва с изгрева на Слънцето.
 5. Южна граница на полусянката (частична фаза на затъмнението).
 6. Ивица на пълното слънчево затъмнение (или пръстеновидно). Обозначава се със син цвят.
 7. Линия на фази 0,25, 0,5 и 0,75. На по-подробните карти тези изолинии може да са повече.
 8. Линия на земното кълбо, където затъмнението започва при залеза на Слънцето.
 9. Линия на земното кълбо, където максималната фаза на затъмнението е при залеза на Слънцето.
 10. Линия на Земното кълбо, където затъмнението започва при залеза на Слънцето.
 11. Точка на земното кълбо, където по време на затъмнението Слънцето се намира в зенита.

Ето че в картите на слънчевите затъмнения няма нищо свръхсложно. Какво ви дава умението да четете картите на слънчевите затъмнения? Главното е, че самостоятелно ще можете да определяте условията на затъмнението във вашия град – дали то изобщо ще се вижда и ако да, каква ще бъде максималната му фаза.

От нашата географска ширина няма да можем да наблюдаваме утрешното затъмнение, но очакваме пълното лунно затъмнение, което следва само след 15 дни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам · Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори