Не се плашете от Кървавата Луна, няма да има край на света!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Pedro Ré
Антония Михайлова

НАСА направи официално изявление за това, че край на света и падане на метеорит, които пастор Джон Хаги от Сан Франциско свързва със серия „кървави луни“ тази година, „са невъзможни по принцип и нямат нищо общо с реалността, съобщава New York Times.

Лунните затъмнения настъпват, когато естественият спътник на нашата планета, движейки се около Земята, навлиза в земната сянка. Ако плоскостта на орбитата на Луната и Земята съвпадаха, то лунните затъмнения биха се повтаряли всеки месец.

Но ъгълът между тях е 5 градуса – за да настъпи затъмнение, Луната при пълнолуние трябва да се намира в точката на пресичането на нейната орбита и плоскостта на земната орбита – еклиптиката.

За една година обикновено протичат едно-две лунни затъмнения, но тази година Земята я очакват четири подобни събития.

През юли и август сред редица християнски секти в САЩ и страните на Запада започнало бързо да се разпространява „пророчеството“ на пастор Джон Хаги (John Hagee), основател на църквата на Крайъгълния камък, в което той предсказва, въз основа на цитати от библейски текстове, падането на метеорит и настъпването на края на света през септември 2015 година.

Тези заявления привлекли вниманието на НАСА, чиито специалисти пасторът уведомил за настъпването на „края на света“ чрез Facebook, както и бюрото за околоземни обекти, занимаващо се с оценка на астероидната заплаха, и те излезли с официален отговор.

Според думите на специалистите шансовете за сблъсък на Земята с най-опасните астероиди не превишават 0,01% и през септември тази година, според текущите данни и оценки на НАСА, нашата планета няма да се сближи с нито едно от стоте най-опасни околоземни небесни тела.

Освен това, както отбелязват в НАСА, в близкото столетие заплахата за Земята откъм астероиди ще бъде на ниво около нулата и засега нищо не заплашва нашата планета.

Припомняме, че на 28 септември пълнолунието ще бъде съпровождано от пълно лунно затъмнение. Това явление е получило названието Кървава Луна.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори