Частици антиматерия се раждат на Слънцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© SOHO (ESA & NASA)
Антония Михайлова

Руски и американски астрофизици са фиксирали и проследили раждането на позитрони в горните слоеве на слънчевата атмосфера. Тези наблюдения ще помогнат да се разбере защо във Вселената практически няма антиматерия.

Учените са представили откритието си на конференцията на Американското астрономическо общество в град Боузман.

Смята се, че в първите мигове след Големия взрив е съществувало еднакво количество материя и антиматерия. И все пак днес светът е запълнен с „обикновена” материя. Този факт е физическа загадка, тъй като частиците материя и антиматерия трябва да са започнали да се унищожават взаимно в момента, когато са се появили в кварковата „супа” на бъдещата Вселена.

Затова възниква въпросът – къде е пропаднала антиматерията и защо съществува Вселената.

Грегъри Флайшмън от Технологичния институт на Ню Джърси и руските учени Александър Алинцев и Наталия Мешалкина от Института по слънчево-земна физика на РАН в Иркутск предлагат да се използва Слънцето за търсене на отговор на този въпрос.

Според астрофизиците на Слънцето и на други звезди съществуват всички условия за формиране на частици антиматерия. Почти е невъзможно да се открият техните следи в излъчването поради малкия им брой. И все пак това някога ще може да се направи.

Флайшмън и колегите му отбелязват, че радиовълновите „следи” от електрони и позитрони забележително се отличават поради това, че са „усукани” на различни страни заради особеността в движението и въртенето на тези частици.

Авторите са се опитали да намерят подобно „ехо” от позитрони в излъчването на Слънцето, изучавайки неговия спектър в радиодиапазона и други характеристики с помощта на орбиталната обсерватория SOHO и наземния телескоп Nobeyama.

Както отбелязват изследователите, резолюцията на тези уреди е достатъчна за откриването на позитрони в атмосферата на Слънцето. Флайшмън и колегите му смятат, че това ще позволи Слънцето да се използва като своеобразна лаборатория по изучаването на антиматерията.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори