Часът на Земята. Подкрепете Земята!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Часът на Земята
Антония Михайлова

Днес, 23 март, в 20,30 ч. настъпваЧасът на Земята”.

Човечеството употребява значително повече ресурси, отколкото природата е в състояние да възстанови, и привличането на вниманието към този проблем е главната цел на инициативата „Часът на Земята”. Организаторите призовават всеки, който разбира, че ресурсите на нашата зелена планета не са безгранични, да вземе участие в международната акция.

„Часът на Земята” (Earth Hour) е глобална ежегодна международна акция, организирана от Световния фонд за дивата природа (WWF), която се провежда всяка година в една от последните съботи на март. Тя се състои в това, че в определено време в този ден хората от различни страни по света изключват осветлението и другите електроуреди в домовете си. Смисълът на тази акция е да се привлече максимално широко внимание към проблема за промените на климата на нашата планета и да се окаже подкрепа на идеята за необходимост от обединени усилия в решаването на екологичните проблеми.

По данни на учените от 2003 г. влиянието на човешката дейност върху екосистемите на планетата е нараснало толкова, че ако съвременните тенденции се запазят, то през 2050 г. на хората ще им е необходима втора Земя, за да задоволява потребността на човечеството от енергия, вода, храна и складиране на отпадъците. Затова решаването на проблема за запазване на планетата е необходимо да се води единно и на различни нива, а с помощта на днешната акция всеки човек във всяка точка на света може да покаже своята съпричастност към проблема за изчерпването на природните ресурси. Така всеки от нас може да „гласува” за здравето на планетата.

За първи път идеята за изключване на електричеството за един час с цел демонстриране на солидарност в опазването на околната среда е реализирана от WWF през 2007 в Сидни, Австралия. Още следващата година инициативата е подкрепена от над 100 милиона души в 35 страни по света и става международна екологична инициатива. До днес акцията набира все повече обороти и в нея участват все повече хора, градове и страни.

В акцията участват както обикновени граждани, така и хиляди организации по целия свят. Тъй като това е доброволна акция, хората сами решават колко и какви уреди да изключат, а градските власти инициират изключването на осветлението на градски обекти. От съображения за сигурност организаторите на акцията не препоръчват да се изключват уличното осветление, светофарите и навигационните светлини.

Макар само по себе си изключването на осветлението за един час да не може да промени забележимо екологичната обстановка на Земята, тази акция според организаторите ще помогне на много жители на нашата планета да разберат, че пестенето на електроенергия ще помогне да се намалят вредните емисии в атмосферата на Земята и ще даде възможност на всеки, който не е равнодушен, да внесе своя принос в съхраняването на здравето на нашата планета. Днес „Часът на Земята” е най-масовата обществена акция в историята на човечеството.

До 2011 година логото на акцията изглеждаше като „60” – тоест 60 минути, които хората посвещават на планетата Земя. Но „Часът на Земята” е нещо много по-голямо, отколкото веднъж годишно да изключим светлините за един час, затова от 2011 година логото изглежда като „60+”, което означава призив към участниците в акцията да излязат извън границите на този час и да направят още една крачка заради планетата – да започнат да пестят вода, повече да използват обществен транспорт вместо личния си автомобил и да пазят планетата чиста.

Ние от Мегавселена ще подкрепим Земята. А вие?

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори