Часът на Земята: време е да мислим различно!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В 20,30 часа тази вечер да угасим осветлението и електроуредите. Да подкрепим Земята! Заедно можем много повече!

Часът на Земята е международна акция, в хода на която WWF призовава всички ни да изключим осветлението и битовите електроуреди за един час в знак на съпричастност към бъдещето на планетата. В България тази година Часът на Земята се посвещава на реките, пише на българската страница на WWF.

„Часа на Земята 2015 посвещаваме на българските реки – преграждани, изкопавани, унищожавани, те показаха какво означава, когато нарушим равновесието. Време е да им отвърнем с грижа, защото сме на път да ги загубим.

Можем да променим бъдещето на реките. Часът на Земята ти дава възможност да използваш силата си, за да спасиш българските реки. Защото Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно“, призовават  от WWF. Мегавселена се присъединява към призива.

От година на година Часът на Земята позволява да се привлече внимание към необходимостта от отговорно отношение към природата, към опазването на ресурсите на планетата.

История на Часа на Земята

Първият Час на Земята е организиран през 2007 година в Австралия. Акцията на WWF има огромен успех – в нея вземат участие повече от 2 млн. души. Още следващата година към Часа на Земята се присъединяват 35 страни по света, а акцията подкрепят повече от 50 млн. души. В уреченото време угасва осветлението на Колизеума в Рим, моста Златните врата в Сан Франциско и много други забележителности. Угасва осветлението и на централните сгради в София, към акцията са съпричастни над 100 общини в нашата страна.

С всяка година към Часа на Земята се присъединяват все повече страни и все повече хора със своето участие показват причастност към бъдещето на планетата.

Часът на Земята ежегодно се подкрепя и от стотици известни хора – актьори, обществени дейци, музиканти.

През 2014 година над 162 държави и 7000 града се включват в Часа на Земята не само с гасене на светлини, а с реални действия за опазване на местни природни ресурси – реки, гори, морски територии, традиционен земеделски поминък, застрашени видове, подпомагане на енергийно ефективни решения. WWF полага усилия за разрастването на това движение и превръщането на Часа на Земята във възможност за обединяване на хора, бизнеси, институции в дългосрочни действия за природозащита.

За девета поредна година и България ще се включи в екоинициативата, като между 20,30 часа и 21,30 часа емблематични сгради ще изгасят светлините си. Очаква се същото да сторят и хиляди домакинства.

Мегавселена напомня, че тази нощ местим и часовниците с един час напред и преминаваме към лятно часово време.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори