Големият взрив е мираж, черна дупка е в началото на времето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Нашата Вселена вероятно е възникнала от черна дупка в многоизмерна вселена, смятат трима изследователи от института „Периметър“ в Scientific American.

Големият взрив повдига голям въпрос: ако действително се е случил катаклизъм, който е създал нашата Вселена преди 13,8 млрд. години, то какво го е предизвикало?

Трима изследователи от Института по теоретична физика „Периметър“ (Канада) имат нова идея за това, което може да се е случило преди Големия взрив.

Тяхната теория малко озадачава, но по думите им се потвърждава от съвременната математика и е достатъчно съблазнителна, за да се появи на корицата на Scientific American със заглавието „Черна дупка в началото на времето“.

Това, което ние възприемаме като Голям взрив, твърдят учените, може да е триизмерен „мираж“ на разрушаваща се звезда в съвсем друга вселена, която силно се отличава от нашата.

„Голям проблем на космологията е признанието на Големия взрив сам по себе си“, пишат Нияш Афшорди, Робърт Ман и Рази Пурхасан.

Традиционната теория смята, че Големият взрив е започнал със сингулярност – в неизмеримо горещо и плътно състояние на пространство-времето, където стандартните закони на физиката се чупят. Нашето разбиране за сингулярност е ограничено.

„Всичките физици знаят, че дори драконите са могли да излетят от сингулярност“, казва Афшорди.

Проблемът, който виждат авторите, е в това, че хипотезата на Големия взрив предсказва относително приемлива, равномерна и предсказуема Вселена, възникнала във физикоразрушителното безумие, наречено сингулярност. Според тях това изглежда неправдоподобно. Така че е възможно да се е случило още нещо. И е възможно нашата Вселена никога да не е била единствена. Възможно е нашата Вселена никога да не е била сингулярна.

Учените смятат, че известната ни Вселена се явява триизмерна „опаковка“ на хоризонта на събитията на четириизмерна черна дупка. Според този сценарий нашата Вселена се е появила, когато звезда в четириизмерната Вселена се е превърнала в черна дупка.

Тоест, според авторите, нашата Вселена се е появила и продължава да бъде само една структура от останките на взрива на четириизмерна звезда.

Учените  допълват, че тази идея може да изглежда абсурдна, но тя се подкрепя от съвременната математика, описваща пространството и времето. Изследователите са използвали средствата на холографията, за да „превърнат Големия взрив в космически мираж“.

Освен това по думите им техният модел може да реши отдавна стоящи пред учените космологични загадки.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори