Чифтосване на 540 млн. години откриха в Канада

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Отпечатък от едиакарски организми от рода Fractofusus, размножаващи се по полов път. © AG Liu
Антония Михайлова

Палеонтолози откриха в скали от едиакарския период в Канада пример за най-древното чифтосване между две разнополови животни.

Това свидетелства, че размножаването е съществувало още преди 540 милиона години, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature.

Емили Митчъл (Emily Mitchell) и колегите ѝ от Кеймбриджкия университет (Великобритания) са открили най-древния пример от полово размножаване сред животните на Земята, докато провеждали разкопки на територията на остров Нюфаундленд.

Тук има скали от едиакарския период – последната епоха от протерозоя, ерата на царстването на бактерии и прочие едноклетъчни във водите на първичния океан. Той е започнал преди 635 милиона години и е завършил с „камбрийския взрив“ преди около 542 млн. години.

Първите многоклетъчни същества, включително и така наречените рангеоморфи – странни пернати и клонообразни организми, които прекарвали целия си живот в една точка – започнали да се появяват в края на едиакара, и в продължение на няколко десетки милиони години те заемали доминиращо положение в живота на екосистемите от това време.

Изучавайки останки от двата вида рангеоморфи от рода Fractofusus, Митчъл забелязала нещо изключително необичайно – останки от тези животни, живели в своеобразни колонии от няколко поколения „дядовци“, „бащи“ и „синове“, били разхвърляни по бившето морско дъно съвсем не по случаен начин.

Като измерили разстоянието между групите вкаменелости и като изучили тяхното разположение и размери с помощта на GPS далекомер с висока точност, палеонтолозите стигнали до извода, че Fractofusus представляват най-древният пример за животинско размножаване по полов път.

В полза на това говорело, че най-големите особи, „дядовците“ в класификацията на учените, били разпределени по дъното на първичния океан по случаен начин, докато техните деца, „бащите“ и „внуците“ били разхвърляни около тях във вид на модел, напомнящ начина, по който растат ягоди от „мустаците“ на майчинския храст.

Колония от няколко поколения Fractofusus в представите на художника. © CG Kenchington

Колония от няколко поколения Fractofusus в представите на художника.             © CG Kenchington

Случайното разпределение на „дядовците“ и моделите на техните потомци говори, че Fractofusus са се размножавали по доста сложен начин – първото поколение на тези същества се появило по полов път и се разпространило на нови територии във вид на свободно плаващи ларви.

След като се укрепили в почвата, те превключили на безполово размножаване и бързо започнали да завладяват нови територии.

„Хибридната безполова и полова система за размножаване е послужила като основа за процъфтяване на рангеоморфите – те са могли едновременно да завладяват нови територии и да се разселват по тях.

Способността на тези организми да превключват между двата типа размножаване показва колко сложна е била тяхната биология, което е невероятно за времето, когато всички останали форми на живот са били толкова примитивни“, заключава Митчъл.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори