Човеко, ти си бил убиецът!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегафауната, населявала Австралия преди 45 хиляди години
Ивайло Красимиров

Гигантските животни измират в световен мащаб преди хиляди години. Кое е причинило тази масова смърт, някаква драматична промяна в климатичните условия или пък човекът? Учените вярват, че имат ясен отговор на този въпрос – и хвърлят обвинение.

Австралийско – американско – германски изследователски екип, воден от палеонтолога ван дер Каарс, вярва, че е намерил доказателства, които отговарят на древния въпрос: Чия е вината за масовото изтребление на т.нар. мегафауна – човекът или климатична промяна. Каарс и колегите му показват в изследване, посветено на изчезването на австралийската мегафауна и публикувано в Nature Communications„, че очевидната причина е човекът.

Независимо къде търсите, вякъде във времевия прозорец от 50 000 до 10 000 години преди нашето време масова смърт изтрива големите животни от лицето на Земята. Единствено в Африка малки части от мегафауната оцеляват, вероятно защото само там човекът не е бил „инвазивен вид“. Причините за масовото измиране се дебатират от десетилетия. Поне в северното полукълбо великото изтребление съвпада и с големи климатични промени. И кое е по-вероятно да заличи големите животни като мамутите например: няколко дивака с копия или тотална промяна в климата?

Сандер ван дер Каарс сега твърди, че не се били необходими повече от няколко племена с копия за да се предизвика заличаването на животните. Тежащи по 500 килограма кенгурута, двуотробни по 2 тона, 200 килограмови птици, тежащи повече от тон тасманийски вълци и костенурки с размерите на фолксваген са населявали Австралия преди около 50 хиляди години. Само 5 хиляди години по-късно вече не са съществували.

Какво се е променило? Точно тогава човекът е започнал да се заселва в Австралия. От друга страна там климатична промяна не е имало. Според ван дер Каарс и колегите му, това позволява да се извадят изводи за ролята на човека и в други части на света. Поне в Австралия, човекът е бил единственият при това решаващ фактор.

Барбекю до точката, от която няма връщане

Движението по населяване на континента Австралия от аборигените, мигрирали там преди около 50 – 60 хиляди години, е много бавно. Това беше аргументът, използван до момента за оневиняване на човека що се отнася до масовата смърт на мегафауната. Според ван дер Каарс и колегите му не е било необходимо много, за да се изтреби поколението и да се пререже популацията на големите видове.

Калкулацията показва, че е било напълно достатъчно аборигените да убиват по едно животно на десетилетие на човек, за да се сведе популацията им до незначителни и съответно неустойчиви нива, при които оцеляването на вида вече не е гарантирано. „Без дори да могат да забележат това в рамките на своя живот, на хората са им били необходими само няколко века, за да унищожат мегафауната“, пише съавторът в изследването Гифорд Милър от Университета в Колорадо.

Това са открили Гифорд и ван дер Каарс в седимента: в дълбоките пластове, но само до точка от преди около 50 хиляди години се намират депозити от екскременти и разлагащи ги гъби. След това тези съставки изчезват в седимента – при това промяната е продължила едва няколко хиляди години. След края на този процес доминиращият вид от по-големите животни в Австралия е бил двукрак, а 85% от животните с телесно тегло над 50 кг изчезват.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори