Човешката генетика ограничава живота до 120 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Матусал на 4845 години в Белите планини, Калифорния.
© Chao Yen
Антония Михайлова

Ако сте били достатъчно пораснали, за да посрещнете XXI век с чаша шампанско в ръка, вероятно ще можете да отбележите и идването на следващото столетие.

Но ако доживеете до биенето на часовника в навечерието на Новата 2099 година, бъдете готови да пиете за своята кончина: учените смятат, че едва ли хората някога ще могат да живеят повече от 120 години, пише Том Уипъл в британското издание The Times.

Експертен съвет от геронтолози и видни учени е оценил състоянието на изследванията в областта на стареенето. Специалистите са стигнали до заключението, че в близките десет години нашата продължителност на живота вероятно ще продължи да се повишава, но не с тази скорост (на моменти достигаща до седем часа на ден), към която сме свикнали в миналото.

Учените също препоръчват да се гледа на митовете за това, че един ден хората ще могат потенциално да живеят толкова дълго, колкото Матусал, именно като на митове.

Според британския професор сър Колин Блекмор напълно е възможно в бъдеще учените да открият, че съществува предел на това колко дълго можем да живеем. „Много рядко някой доживява до 120 години или се приближава до тази възраст, затова е възможно да съществува реален абсолютен предел на продължителността на човешкия живот“, казва ученият.

Професорът попитал осем геронтолози, които изказали мнение в отчета за стареенето, какво мислят по въпроса. „Никой от тях не смята, че продължителността на живота може да се увеличи до безкрайност.“

„Ако искате наистина да намерите вълшебен начин за профилактика на стареенето, науката има свидетелства за ефективността на две неща, които в същото време доставят удоволствие: добрата храна и упражненията“, заключава ученият.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори