Човешки останки на 10 000 години хвърлят светлина върху човешките миграции

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Roberto Chavez Arce
Антония Михайлова

През май миналата година археолозите обявили, че в подводна пещера в Тулум, Мексико, е открит цял човешки скелет от ледниковия период, пише Ancient Origins.

Оттогава повече от 9 добре съхранени скелета на възраст от 9000 до 13 000 години са извадени от естествени кладенци (сеноте) в Мексико и сега учените се опитват да разгадаят тайната на техния произход в надеждата това да помогне в крайна сметка да се изясни как за първи път е била заселена Америка.

El Universal съобщава, че трите скелета са били открити в сенотетата Нахарон, Лос Палмас и Храм. От осем души, един според изследователите е паднал случайно в сенотето – природна яма с подпочвени води – в резултат на срутване на варовиковите скали. Два скелета са умишлено поставени там. Сенотетата по-късно били използвани от древните маи за жертвоприношения.

 Сенотето в Кинтана Роо, Тулум, Мексико. Wikipedia


Сенотето в Кинтана Роо, Тулум, Мексико. Wikipedia

Служителите от Института за антропологични изследвания (IIA) при Националния автономен университет на Мексико са анализирали човешките останки, открити в подводни пещери и кладенци в Тулум. Те твърдят, че това са свидетелства за древни човешки селища на полуостров Юкатан. Всички осем скелета, според анализа, се отнасят към типа хора, които са живели в този регион в края на ледниковия период.

9000-годишни човешки останки в подводна пещера в Тулум. © Eugene Acevez, the Institute of American prehistory

9000-годишни човешки останки в подводна пещера в Тулум. © Eugene Acevez, the Institute of American prehistory

Изследователите сравнили черепите на хората от ледниковия период, открити в подводните пещери, с черепите на съвременните коренни жители на региона и открили ясни разлики.

„Черепите на съвременните индианци обикновено са кръгли, с плоско лице и изпъкнало чело. Те напомнят на съвременните китайци – казва Алехандро Торасас от Мексиканския университет. – Древните черепи са тесни и високи. Това не би трябвало да ни учудва, защото са изминали повече от 9000 години и популацията се е изменила през този период.“

Бил проведен сравнителен анализ с други останки от древни хора от същия период, открити в Мексико, по-конкретно черепа от Чималуакан. Независимо от някои разлики всички древни черепи има тясна, продълговата и висока форма.

Черепът на човека от Чималуакан, Мексико. Фото: © La Opcion

Черепът на човека от Чималуакан, Мексико. Фото: © La Opcion

Въз основа на разликите във формата на черепите на древните хора и съвременните коренни жители на Мексико, някои учени твърдят, че коренните американци се явяват по-късни мигранти, отколкото древните жители, които са пристигнали от други места.

Според тази теория първата вълна хора (палеоамериканци) е принадлежала към азиатската група и е дошла преди повече от 15 000 години през Беринговия проток, от източния край на Сибир и Аляска, докато втората вълна на миграция е била преди 8000-9000 години. Това са били предците на съвременните коренни американци.

За потвърждение на тази теория са необходими допълнителни доказателства. По-нататъшните изследвания на ДНК на откритите останки могат да помогнат в разгадаването на тази тайна.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори