Находка пренаписва историята на римските царе

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Il Messaggero
© Il Messaggero
Антония Михайлова

Останки от древноримско жилище, отнасящи се вероятно към началото на VI век пр.н.е., са открити в центъра на Рим на един от седемте хълма – Квиринал, съобщава изданието Il Messaggero.

Фрагменти от постройка с площ около 40 квадратни метра са били открити по време на археологически разкопки, които се провеждат в отдавна изоставената сграда на бившия Геоложки институт, разположен между Площада на републиката и една от най-известните римски улици – Виа Венето.

„Това е изключителна находка, една от най-важните за последното десетилетие, тъй като пренаписва историята на царете на Рим“, казва Франческо Просперети, който отговаря за съхранението на културното наследство на Рим.

Както на свой ред пояснява архитект Мирела Серлоренци (Mirella Serlorenzi), ръководител на разкопките, откриването на новото древноримско жилище означава, че градската територия на Древен Рим е била доста по-обширна, отколкото се е смятало.

Il Messaggero уточнява, че по-рано учените са смятали тази зона за необитаема и смятали, че тук се е намирал некропол.

Както отбелязва изданието, стените на античния дом, който се е съхранил в много добро състояние, са достигали височина три метра, а жилището най-вероятно е било построено по време на римските царе от рода на Тарквиниите, пояснява РИА Новости.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори